Alexander Pil
26 January 2007

Controllab Products heeft versie 4.0 van zijn modelleer- en simuleeromgeving 20-Sim aangekondigd. In zijn laatste nieuwsbrief maakt het Enschedese bedrijf zijn klanten al warm voor de nieuwe release met een screenshot. De inhoudelijke wijzigingen wil Controllab voorlopig nog niet naar buiten brengen, maar over twee maanden moet het softwarepakket op de markt verschijnen. 20-Sim (Twente Simulatie) is een grafisch softwarepakket voor modellering en simulatie. Gebruikers kunnen het gedrag van hun fysische systeem simuleren en analyseren. Met een druk op de knop genereert het programma ook automatisch de C-code voor de regeling en besturing.

Controllab startte in 1995 als spin-off van de Universiteit Twente. Christian Klein richtte het ingenieursbureau op vanuit de UT-vakgroep Mechatronica en Regeltechniek. ’De huidige versie van 20-Sim is gebaseerd op een aantal softwarepakketten voor modellering en simulatie die op het laboratorium voor regeltechniek van de UT zijn ontwikkeld: Tutsim, Camas en Max‘, vertelt Klein. Het tekstgeoriënteerde Tutsim (Technische Universiteit Twente Simulatie) vormde de basis. ’De universiteit verkocht de programmatuur eind jaren zeventig, omdat de toenmalige professor de potentie niet onderkende. Het was destijds het eerste betaalbare pc-pakket voor simulatie.‘ De ontwikkeling staat nu al jaren volledig stil zodat de software langzaam is doodgebloed.

UT spin off
20-Sim is een grafisch softwarepakket voor modellering, simulatie en codegeneratie.

Twee sporen

Het Twentse programma lijkt sterk op de producten van The Mathworks. Ook met Matlab, Simulink en Real-Time Workshop van de Amerikaanse toolbouwer kunnen engineers modellen maken, simuleren en code genereren. Hoe gaat Controllab de concurrentie aan met zo‘n industriestandaard? Klein: ’We realiseren ons terdege dat we een kleine speler zijn. We zijn minder wijdverbreid en hebben ook minder ontwikkelaars. Op prijs, openheid en inleertijd kunnen we echter de strijd aan. 20-Sim is veel goedkoper dan de producten van The Mathworks. Als je een volledig pakket wilt voor codegeneratie, ben je daar al snel meer dan 14 duizend euro kwijt. Het MKB hikt daar tegenaan. Bij ons kun je voor zo‘n 6 duizend euro al C-code genereren. Bovendien moet je bij The Mathworks allerlei toolboxen kopen, terwijl dat bij 20-Sim allemaal onderdeel zijn van het pakket.‘

Model_Sleepwagen
In opdracht ontwikkelt Controllab ook industriële besturingen. Voor het Maritiem Research Instituut Nederland (Marin) bouwden de Enschedeërs een model van de sleepwagen die testschepen door een groot bassin trekt. Daarmee ontwikkelden zij een feedforwardregeling met een veel grotere volgnauwkeurigheid zodat de onderzoekers de schepen nu bij hogere snelheden kunnen volgen.

Openheid vindt Klein nog belangrijker: ’Onze klanten waarderen het dat ze de gegenereerde code volledig kunnen aanpassen. Ook zijn alle componenten volledig open, tot op het niveau van de integraalvergelijkingen. The Mathworks voert hier een tweesporenbeleid. Aan de ene kant houden ze veel van hun software gesloten. Aan de andere kant realiseren ze zich dat de markt vraagt om open producten en voeren ze dat langzaam door.‘

BCe24 save the date

De inleertijd van 20-Sim is een derde voordeel. ’Natuurlijk zijn er Matlab-experts die alles met het programma kunnen, maar nieuwe gebruikers zijn sneller op weg met 20-Sim‘, aldus Klein.