Paul van Gerven
11 February 2019

Het Twentse bedrijf Quix wil ’s werelds eerste quantumprocessor op basis van licht ontwikkelen. Oprichters zijn een groep wetenschappers van de Complex Photonic Systems-groep aan de Universiteit Twente en ondernemer Hans van den Vlekkert, die aan de wieg stond van lichtchipbedrijf Lionix en fotonica-assemblagefoundry Phix. Deze bedrijven zullen de lichtchips respectievelijk produceren en afmonteren.

quix
De quantumprocessor bestaat uit een programmeerbaar lineair optisch netwerk op basis van Lionix’ siliciumnitride lichtgeleiders, die een breed spectraal bereik combineren met lage lichtverliezen. Bron: Arxiv

Er bestaan verschillende benaderingen om een quantumcomputer te bouwen, bijvoorbeeld op basis van supergeleidende circuits of quantumdots. Quix is de eerste die aan een commerciële implementatie werkt op basis van licht. Belangrijk voordeel daarvan, zegt het bedrijf, is dat er geen koeling tot vrijwel het absolute nulpunt nodig is.

Quix is opgericht met anderhalve ton van pre-seed-investeerder Raph2invest, maar volgens Van den Vlekkert is er in totaal vijf miljoen euro nodig. Hij denkt daarvoor terecht te kunnen bij regionale investeringsfondsen en private investeerders, zegt hij in de Twentse krant Tubantia.

Het is de bedoeling in de eerste chips over een jaar of twee op de markt te brengen.

ASML special