Paul van Gerven
16 September 2008

Researchers van de University of Utah hebben een manier gevonden om germanium wafers met minder verliezen te zagen. Dat maakt de weg vrij voor goedkopere zonnecellen van germanium. Dit element is duurder dan silicium, maar zonnecellen die ervan zijn gemaakt, zijn efficiënter. Ze worden tot nu toe alleen in specialistische toepassingen gebruikt, met name in de ruimtevaart.

Germanium plakken worden op dezelfde manier gemaakt als die van silicium: met een stalen draad voorzien van een messing coating als zaag. Germanium is een bros materiaal, waardoor relatief veel zaagverliezen ontstaan. De vrij dikke draad van zo‘n 175 micron zorgt bovendien voor extra verliezen. Deze worden gerecycled. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat een dunne draad van molybdeen die onder spanning staat, de klus veel beter klaart.

De molybdeen draden zijn 75 of 100 micron dik. De dunste versie kan zo‘n dertig procent meer wafers van 300 micron dik produceren. Door ze ook nog eens dunner te snijden, zou de winst kunnen oplopen tot 57 procent. Een woordvoerder van germanium-wafermaker Sylarus schat dat de nieuwe zaagmethode 10 procent kostenreductie oplevert.

Utah_germanium
Germanium wafers zagen gaat efficiënter met een draad van molybdeen, ontdekten onderzoekers van de University of Utah.