André Mischke van de Utrechtse Natuur- en Sterrenkundefaculteit heeft een Proof of Concept-grant van de ERC gekregen om te kijken of fotodetectoren die voor experimenten in de deeltjesfysica zijn ontwikkeld, toepasbaar zijn voor het borstkankerscreening. Dat gebeurt aan de hand van een mammogram, een röntgenfoto van de borst. De nieuwe sensoren zouden tot een betere gevoeligheid en een lagere röntgendosis kunnen leiden.
Mischke doet onderzoek naar quark-gluonplasma’s, de vorm van materie die heel kort zou hebben bestaan direct na de oerknal. Deze toestand wordt bij het Cern in een deeltjesversneller nagebootst. Om de resultaten te meten, heeft de Universiteit Utrecht samen met het Nikhef zeer gevoelige fotodetectoren ontwikkeld. In theorie kunnen deze sensoren ook gebruikt worden voor het maken van röntgenbeelden. Bij het nieuwe project ook het UMC Utrecht betrokken.
Mischke ontving in 2007 een ERC Starting/Consolidator-grant voor zijn onderzoek. De Proof of Concept-subsidie is goed voor 150 duizend euro en kan alleen aangevraagd worden als vervolg op een eerdere ERC-grant.