René Raaijmakers
21 September 2007

Sinds deze maand is Brabant een nieuw mechatronicabedrijf rijker, MI-Partners. De start-up is opgericht door oud-CFT‘er Leo Sanders, ondernemer Bart van den Broek en de TUE-hoogleraar Maarten Steinbuch. In de zijlijn geeft ook Jan van Eijk advies en ondersteuning. Deze Delftse hoogleraar verliet voor de zomer Philips Applied Technologies en richtte Mice op, een bedrijf van waaruit hij adviesdiensten verleent.

MI-Partners richt zich op de voorontwikkeling en ontwikkeling van high-end mechatronische systemen op projectmatige basis. Het doet onder meer conceptstudies en bouwt functionele ontwerpen en modellen. Met partners zoals NTS (zie pagina 17) bouwt het prototypes.

MI20Leo20Sanders web

MI-directeur Leo Sanders: ’Onze bedoeling is een absoluut high-end mechatronicacentrum te worden.

’In juni hebben we de statuten opgesteld, half augustus is de eerste werknemer begonnen. Inmiddels hebben we drie man in dienst‘, zegt directeur Leo Sanders. Sanders werkte bij Philips Applied Technologies en daarvoor bij Assembléon. Bij Apptech was hij constructeur en systeemarchitect. Uiteindelijk groeide hij door tot projectleider en had hij groepen van zestig tot honderd mensen onder zijn hoede en was hij verantwoordelijk voor winst en verlies. ’Ik was meer met kennisintegratie bezig, Jan van Eijk deed het meer wetenschappelijke werk‘, wijst hij op zijn vroegere collega en huidige adviseur. Sanders: ’Ik was 46, had het naar mijn zin, maar miste bij Apptech toch een uitdaging. Ik ben met verschillende mensen in gesprek gegaan en uiteindelijk ben ik met MI-Partners gestart.‘

Techwatch Books: ASML Architects

De eerste offertes zijn de deur uit en ook het gevecht op de arbeidsmarkt is begonnen. Dat laatste valt Sanders niet tegen. ’Onze bedoeling is een absoluut high-end mechatronicacentrum te worden. Dat was ook de insteek van Maarten Steinbuch om mee te doen. We hebben een aantal serieuze kandidaten in de pijplijn. Het is een uitdaging om mensen te vinden, maar het loopt goed. De markt blijft moeilijk, maar mensen gaan ook op hun gevoel af. Ze hechten ook minder aan zekerheden. Zeker de jonge generatie weet wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt.‘ Sanders schrijft op zijn website dat hij een groeiambitie heeft van twintig medewerkers.

De aandeelhouder en ondernemer Bart van den broek, is minder bekend in mechatronicaland. Hij is een ervaren directeur die voorheen aandeelhouder was bij Wijdeven Transformatoren. Van den Broek richtte recent ook Magnetic Innovations op, een start-up die zich richt op designs en concepten voor magnetische aandrijvingen en precisiemagneetsystemen. Sanders: ’Bart heeft enkele techneuten van ASML overgenomen. Dat maakt Magnetic Innovations een interessante partner voor ons.‘