Paul van Gerven
21 February 2019

Simon Bambach verruilt VDL voor een eigen bedrijf. Hij ziet een gouden toekomst voor grafeen als ingrediënt in slijtvaste coatings of als filtermedium in lucht- en waterzuiveringsinstallaties.

Het is nu of nooit, vertelt de 62-jarige Simon Bambach. ‘Als ik nog een keer zelf wil gaan ondernemen, moet het nu. Over vijf jaar moet ik er niet meer aan beginnen.’ Dus toen hij als corporate vicepresident Noord-Amerika van VDL tegen een interessant Canadees bedrijf in grafeen aanliep en VDL er zelf geen brood in zag, waagde hij de sprong. Zijn onlangs opgerichte bv Simotec bezit de exclusieve Europese rechten op het zuivere grafeenproduct van Graphene Leaders Canada. Zijn baan bij VDL heeft hij opgezegd.

De 2d koolstofvorm grafeen staat sinds zijn ontdekking in 2004 vooral in de belangstelling vanwege zijn bijzondere elektronische eigenschappen, onder meer voor chips, displays en batterijen. Tot grootschalige toepassing is het echter nog niet gekomen.

grafeen_web

GLC en Bambach zetten in op de mechanische en thermische eigenschappen van grafeen. ‘Het materiaal is vederlicht, maar sterker dan staal en een uitstekende geleider van warmte. Dat maakt het een ideale toevoeging voor electroless nickel plating, een coatingproces om componenten slijtvaster te maken in onder meer de automotive-industrie’, legt Bambach uit.

Ook voor de chemische eigenschappen van grafeen, of in dit geval diens broertje grafeenoxide, ziet Bambach toepassingen. ‘Met grafeenoxide gecoate pareltjes kunnen worden gebruikt voor waterzuivering, bijvoorbeeld om zware metalen of medicijnresten uit het water te filteren. Luchtzuivering is ook een optie, zoals ontzwaveling van biogassen. Daar zijn nu vrij kostbare installaties voor nodig. Met grafeenoxide kan het veel goedkoper.’

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

‘Als ik iets geleerd heb van veertig jaar in de industrie, dan is het dat je óf een probleem moet oplossen óf een kans bieden. Dat is hier zeker het geval. Het zijn leuke toepassingen waar de grote jongens nog niet naar hebben gekeken. De kosten zijn beperkt, maar de upside is hoog’, stelt Bambach tevreden vast. De eerste gesprekken met potentiële klanten lopen al.