20 August 2018

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft VDL een gecombineerde omzet neergezet van 3,1 miljard euro. Dat is 29 procent meer dan het eerste halfjaar van 2017. Het nettoresultaat daalde van 75 naar 69 miljoen euro. Het industriële familiebedrijf stelt dat het verschil er met name in zit dat het vorig jaar kon profiteren van enkele incidentele baten. De totale orderportefeuille (exclusief de divisie Autoassemblage) is over de hele linie gegroeid van 769 miljoen euro eind 2017 naar 957 miljoen euro medio 2018.

‘We zijn tevreden over het afgelopen halfjaar’, aldus VDL-topman Willem van der Leegte. ‘We zijn positief gestemd dat ons operationeel resultaat wederom is verbeterd. Ondanks dat we waakzaam blijven op economische veranderingen en kostenverhogingen, blijven we vol inzetten op investeringen in onze medewerkers, productieprocessen, producten en markten. Een belangrijk aandachtspunt blijft het organiseren van de groei, en tegelijkertijd streven we ernaar om ons resultaat stapsgewijs te verbeteren.’

VDL heeft goede verwachtingen voor het tweede halfjaar van 2018. De totale jaaromzet zal uitkomen op ruim 6 miljard euro. De goed gevulde orderportefeuilles geven vertrouwen. De verwachting is dat het nettoresultaat het niveau van 2017 (153 miljoen euro) zal overtreffen.

Investeringen

Door groei vooral in de segmenten hightech en automotive is de omzet van de VDL-divisie Toeleveringen gestegen van 564 naar 668 miljoen euro. In het laatste kwartaal verwacht VDL duidelijkheid te kunnen verschaffen over de eventuele overname van Siemens Hengelo.

De divisie Autoassemblage behaalde in het eerste halfjaar een omzet van 1,88 miljard euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van de 1,33 miljard een jaar eerder. Desondanks is het resultaat bij VDL Nedcar afgenomen. Het bedrijf zegt dat dat komt door investeringen in de ontwikkeling van zijn medewerkers. In Born werken inmiddels ruim zevenduizend medewerkers. Ook heeft Nedcar geïnvesteerd in de optimalisatie van processen en productielijnen, en wordt het resultaat gedrukt doordat VDL minder auto’s heeft uitgeleverd dan gepland als gevolg van stakingsdagen.

De omzet van de divisie Bussen is gestegen van 245 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2017 naar 256 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2018. VDL Bus & Coach heeft de periode echter met verlies afgesloten. Dat heeft te maken met verhoogde investeringen in elektrische voertuigen. Ook heeft de divisie geïnvesteerd in de opstart en/of uitbreiding van (nieuwe) markten, zoals in Spanje en Scandinavië.

De VDL-divisie Eindproducten boekte tussen januari en juni een omzet van 272 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar kwam het nog tot 291 miljoen euro. Dat komt doordat er in het eerste halfjaar relatief minder projecten afgesloten. De orderportefeuille steeg echter van 139 miljoen euro eind 2017 naar 217 miljoen euro medio 2018.