Paul van Gerven
11 June 2007

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut hebben in samenwerking met de technische universiteit van Chemnitz en het bedrijf Colour Control een draagbare infraroodspectrofotometer ontwikkeld. Het apparaatje ter grootte van een flink stuk zeep dient om ter plekke chemische analyses uit te voeren in plaats van in een laboratorium. Vergelijkbare meetapparatuur had al gauw de afmetingen van een koffer. ’Onze vinding is bovendien vier keer zo goedkoop‘, aldus Thomas Otto van het Fraunhofer Insituut voor Betrouwbaarheid en Micro-integratie.

Infraroodspectrofotometers analyseren vaste stoffen door een profiel te maken van het gereflecteerde licht als functie van de golflengte. Voor gassen en vloeistoffen bekijken ze hoeveel licht het te analyseren stofje absorbeert. Door de meting te vergelijken met een database kunnen gebruikers erachter komen waar ze mee te maken hebben. De onderzoekers van Fraunhofer halen bijvoorbeeld een forensische toepassing aan waarin politieagenten snel een verdacht wit poedertje kunnen testen.

’De crux van de ontwikkeling zat in een beweegbare microspiegel die heel nauwkeurig kan kantelen‘, zegt Otto. De spiegel met coating van chroom en goud leidt het licht tijdens de analyse in de juiste richting. Hij vervangt de twee ruimtevretende holle exemplaren waarvan spectrofotometers tot nu toe gebruikmaakten.

Fraunhofer20spectrometer web

Onderzoekers van het Fraunhofer willen politieagenten niet meer laten wachten als ze een verdacht stofje tegenkomen. Een draagbare spectrofotometer gaat hen daarbij helpen.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.