Nieke Roos
14 April 2009

NXP heeft zijn voormalige topmannen het afgelopen jaar bijna 19 miljoen dollar (ruim 14 miljoen euro) meegegeven aan salaris, bonussen en vertrekregelingen. Dat blijkt uit documenten die de Eindhovense chipfabrikant heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. In 2007 ontvingen bestuursvoorzitter Frans van Houten, financieel topman Peter van Bommel, vicepresident businessontwikkeling Theo Claasen en vicepresident operations Hein van der Zeeuw slechts 3,5 miljoen euro.

Alle vier de topmannen pakten hun biezen in 2008. Vooral het vertrek van CEO Van Houten op 31 december deed veel stof opwaaien. Hij werd vervangen door de Amerikaan Rick Clemmer, die namens investeerder KKR orde op zaken moet stellen. Hoeveel Van Houten precies heeft meegekregen, is niet bekend, maar volgens Eindhovens Dagblad gaat binnen NXP al een tijdje het gerucht over een exorbitante oprotpremie van zeven miljoen euro.

FNV Bondgenoten is kwaad. ’Dit is het kapitalisme ten voeten uit. De top verrijkt zich ten koste van de armen‘, aldus vakbondsbestuurder Ron van Baden in De Gelderlander. FNV wijst erop dat NXP een dramatisch jaar achter de rug heeft, met een verlies van 3,6 miljard dollar en 4800 banen. Vanwege deze resultaten schrapte het bedrijf eerder nog de bonussen van de ’gewone‘ medewerkers en zette het de lonen wereldwijd in de ijskast. Zelfs kerstpakketten konden er niet meer vanaf.