Nieke Roos
18 November 2008

Novafora uit het Californische San José neemt Transmeta over voor 255,6 miljoen dollar in contanten. Hiermee verschaft de start-up in videochips zich toegang tot de markt voor processor-IP. De inlijving moet het eerste kwartaal van 2009 in kannen en kruiken zijn. Tot die tijd mag Transmeta geen licenties meer afgeven op zijn technologie zonder toestemming van Novafora. Voor ondertekening van de overnameovereenkomst heeft het IP-huis nog wel een patentlicentiedeal gesloten met AMD in ruil voor 700 duizend aandelen die de processorfabrikant in zijn bezit had.

Novafora zag het levenslicht in 2004. Het bedrijf bedient OEM‘s met een familie van energiezuinige en volledig programmeerbare processoren voor digitale video. Oprichters Zaki (CEO) en Shlomo Rakib (CTO) stonden eerder al aan de wieg van Terayon Communication Systems, de ontwikkelaar van S-CDMA. Deze technologie zit onder meer in de wijdverbreide Docsis 2.0-standaard voor het transport van data over de kabel.

Transmeta begon als verkoper van X86-gebaseerde processoren. Daarmee heeft het echter nooit winst gemaakt. Begin 2005 besloot het bedrijf om zich exclusief te richten op de verkoop van intellectueel eigendom voor energiezuinige chips. Sindsdien heeft het enige successen geboekt met licenties op zijn technologieën. Onder meer Fujitsu, Intel, NEC, Sony en Toshiba gebruiken de IP.