Alexander Pil
25 August 2009

Vietnam ondervindt tegenslagen op zijn weg naar een vooraanstaande positie in de wereldwijde halfgeleidermarkt. Nog niet zo lang geleden gold het land als de nieuwe rijzende ster. Intel bouwt er een fabriek voor IC-verpakkingen en er is een lokale start-up, Vietnam-Chipscale Advanced Packaging Services (V-Caps), met plannen voor een back-endfaciliteit.

Mede door de crisis zijn er echter een paar kinken in de kabel gekomen. Intel maakte onlangs bekend dat het zijn Vietnamese vestiging met minstens negen maanden heeft vertraagd. Productie moet nu in het derde kwartaal van 2010 starten. Ook V-Caps heeft de bouw van zijn fabriek op een laag pitje gezet. Andere chipmultinationals die in navolging van de twee baanbrekers hun blik op Vietnam hadden gericht, denken nu nog wel een tweede keer voordat ze de stap maken. De plannen gaan in de ijskast, voorlopig ten minste.

Vietnam_vlag

Zo‘n relatief kleine tegenslag kan serieuze gevolgen hebben voor de Vietnamese chipambities. Het land is redelijk laat op de IC-trein gesprongen. Bovendien ondervindt het stevige competitie van andere opkomende economieën zoals Brazilië, India, Maleisië, Rusland en Thailand, die allemaal azen op een deel van de koek. ’De roadmap van de overheid is duidelijk. Met belastingvoordelen en investeringen in infrastructuur werken ze om voet aan de grond te krijgen in de chipindustrie en om de export in Vietnam omhoog te brengen‘, stelt marktonderzoeker Frost & Sullivan in een rapport. ’De Vietnamezen geloven er heilig in dat, ondanks dat ze laat op het toneel zijn verschijnen, ze toch succesvol kunnen zijn in een niche.‘

’IC-verpakking zal bijna zeker aanslaan in Vietnam, zij het dat het met een jaar of twee is vertraagd‘, zegt een Zuidoost-Azië-deskundige in EE Times. ’Ik ben er redelijk van overtuigd dat Vietnam een belangrijk onderdeel vormt van Intels toekomstige productiestrategie. Ik heb weinig twijfels dat zijn fabriek van start zal gaan. Als ze eenmaal op gang zijn, zullen er andere volgen. Ik weet van een handvol grote IDM‘s dat ze voor de crisis naar Vietnam keken als een mogelijke locatie voor uitbreidingen.‘

BCe24 save the date

De vraag blijft of nieuwe investeerders ook nog het risico durven nemen. Dit jaar trok Vietnam ongeveer 10 miljard euro aan buitenlandse investeringen aan. Dat is ruim 80 procent minder dan vorig jaar rond deze tijd. De verwachting is echter wel dat de Vietnamese economie in 2009 met ruim 5 procent zal groeien. ’Landen zoals Indonesië en Vietnam hebben een respectabele thuismarkt voor consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten‘, rapporteert Frost & Sullivan. ’Hierdoor stijgt de vraag naar 16-bitmicrocontrollers aanzienlijk. Vietnam legt de basis voor een aandeel in de halfgeleiderindustrie en stuurt naar een zonnige toekomst.‘ Maar het kan nog even duren.