Nieke Roos
11 June 2010

Synopsys koopt Virage Logic voor 315 miljoen dollar. De leverancier van halfgeleider-IP wordt onderdeel van de EDA-gigant en verdwijnt van de beurs. De overname moet eind oktober in kannen en kruiken zijn. Virage Logic heeft sinds begin dit jaar een R&D-centrum op de Eindhovense High Tech Campus, waar ruim honderd voormalige NXP-medewerkers oplossingen ontwikkelen met de geavanceerd-CMos-technologie die meeverhuisde van de Nederlandse chipmaker. Het is niet bekend wat de gevolgen zijn voor deze vestiging. Bij Virage Logic was niemand bereikbaar voor commentaar.

Met de overname voegt Synopsys embedded geheugens met test en herstel, niet-vluchtige geheugens, standaard celbibliotheken en programmeerbare kernen voor besturings- en multimediasubsystemen toe aan zijn eigen Designware-pakket van analoge en interface-IP. Topman Aart de Geus van het EDA-bedrijf spreekt van een natural fit. Als onderdeel van de overeenkomst treedt CEO en mede-oprichter Alex Shubat van Virage Logic toe tot het Synopsys-management.

De acquisitie is de zoveelste van grote EDA-spelers in korte tijd. Marktleider Synopsys kocht dit jaar al Imec-spin-off Coware (ESL-tooling), Gemini Design Automation (software voor analoogontwerp) en Vast Systems Technology (virtuele systeemprototyping). Nummer twee Cadence kondigde een maand geleden aan 315 miljoen dollar neer te tellen voor Denali Software, leverancier van geheugen-IP.

De EDA-wereld kampt al jaren met stagnatie en zelfs krimp. De recente expansiedrift toont aan dat de spelers inzien dat ze het met de verkoop van alleen ontwerptools niet redden, aldus analist Gary Smith in EE Times. Daarom richten ze hun pijlen nu op de bijbehorende IP en embedded software, om zo een compleet pakket te kunnen aanbieden voor de ontwikkeling van systeemchips.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.

Voor Virage Logic lijkt de overname ook een reddingsboei. Het bedrijf uit het Californische Fremont draait al acht kwartalen op rij verlies. Het afgelopen fiscale jaar daalde de omzet van 59,3 miljoen dollar naar 47,4 miljoen.