Visys uit Halen heeft een tweede kapitaalinjectie ontvangen, deze keer met een totale waarde van 1,05 miljoen euro. Het Vlaams Innovatiefonds investeert 400 duizend euro en is hiermee een nieuwe aandeelhouder. De bestaande aandeelhouders LRM en Allegro Investment Fund steken respectievelijk 400 en 150 duizend euro in de specialist in geautomatiseerde visuele inspectiesystemen. Het management van Visys brengt zelf 100 duizend euro in.
Het Vlaams Innovatiefonds participeert in Visys omdat het gelooft in de internationale groeimogelijkheden van het bedrijf. Fondsmanager Patrick De Schrijver: ’Er is op wereldvlak heel wat vraag naar de toepassingen van Visys, onder meer dankzij de toenemende problemen van afvalsortering, ertsontginning en voedselveiligheid. In de sortering van voedingsproducten zorgen ook de stijgende prijs van handenarbeid, strengere controlenormen, uniformiteit en de herkomstrisico‘s bij internationale handel voor een groeipotentieel.‘

De geautomatiseerde visuele inspectiesystemen van Visys zien het verschil tussen goede en slechte diepvriesgroenten, gedroogde vruchten of noten.
De technologie van Visys wordt ingezet in heel wat toepassingen, van de automatisering van visuele in-line systemen tot individuele sorteermachines voor producten zoals afval, glas, granen, groenten, noten en tabak. Het Halense bedrijf zal het geld van de kapitaalinjectie volledig gebruiken voor de uitbouw van zijn nieuwe tak Visys Sorting systems. ’Deze divisie zal onze sorteermachines rechtstreeks aan de eindgebruikers verkopen, bijvoorbeeld de producenten van diepvriesgroenten, noten en gedroogd fruit‘, aldus directeur Frank Zwerts. Tot voor kort bood Visys zijn technologie enkel aan OEM‘s aan.
In de sorteersystemenafdeling gaat het om twee digitale lasersorteermachines, de Lynx en de Spyder. ’Digitaal is hier het sleutelwoord. Wij leiden de analoge naar digitale revolutie in sorteersystemen zoals Canon dat deed voor de camera of Xeikon in de kopiewereld‘, zegt Zwerts. ’Digitale signaalverwerking levert een zuiverder sorteersignaal op, zodat de verschillen tussen goede en defecte producten duidelijker zijn. Bovendien kunnen deze machines in één keer sorteren op kleur, structuur en vorm zonder een compromis te moeten maken in het resultaat.‘