Een consortium onder leiding van Imec heeft beeldverwerkingssoftware ontwikkeld om röntgenbeeldvoming als inspectietechniek naar productieomgevingen te brengen. De algoritmes zijn snel genoeg om 3d-beeldreconstrcuties en de geautomatiseerde checks in-line, aan de lopende band, te doen. De techniek is een aanvulling op de veelgebruikte camerabeelden, die alleen de buitenkant van producten controleren.
Een belangrijke factor in het halen van de performance is dat de software over voorkennis beschikt over het te scannen product. Daarbij kan het gaan om technische tekeningen in de maakindustrie, maar ook om bijvoorbeeld appels in de agrofoodsector.

De software is het resultaat van een samenwerking tussen het onderzoekscentrum en de Universiteit van Antwerpen, waar het de Visionlab-onderzoeksgroep heeft, de universiteiten van Leuven en Gent, de Gentse bedrijven Robovision en XRE, en medische-injectiespecialist Terumo. Robovision specialiseert zich in deeplearning voor beeldverwerking, XRE maakt röntgeninspectiesystemen. Terumo is betrokken voor de praktijkcase.
Omdat kwaliteitscontrole een vereiste is bij massaproductie van medische producten, zet Terumo verschillende camera-inspectietechnieken in in zijn productielijnen. Met het nieuwe röntgeninspectiesysteem is het mogelijk om met een snelheid van één product per seconde de binnenkant door te lichten. Daarvoor worden eerst verschillende beelden gemaakt, waaruit een driedimensionale reconstructie volgt. Vervolgens controleert de software of of het interne mechanisme voldoet aan alle kwaliteitseisen.