Alexander Pil
3 June 2009

Imec, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven starten in oktober een onderzoeksinstituut voor neurobiologie. Het Neuroelectronics Research Flanders (Nerf) heeft als doel om onderzoek te doen naar basale vragen over de werking van neuronen, de cellen waaruit de hersenen en het zenuwstelsel zijn opgebouwd. Imec werkt al langer aan het combineren van nano-elektronica met neuronen, om het gedrag van kleine groepjes en individuele neuronen te kunnen bestuderen. Naast inzicht moet het nieuwe centrum ook onderzoeksmethoden en technologie opleveren voor het ingrijpen op het zenuwstelsel met elektronica.

Het Nerf wordt ondergebracht bij Imec, waar een apart neurolab in aanbouw is. De Vlaamse overheid ondersteunt het instituut met een initiële subsidie van 3 miljoen euro voor de eerste drie jaar, de oprichters leggen samen eenzelfde bedrag in. Binnen vijf jaar moeten zij er zo‘n vijftig topwetenschappers gestationeerd hebben, is de doelstelling.

Het VIB is een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor de levenswetenschapppen, dat nauwe banden onderhoudt met de universiteiten van Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven. Het instituut huisvest zo‘n elfhonderd onderzoekers.