Alexander Pil
9 September 2005

De groei in de halfgeleidermarkt zal eind dit jaar afvlakken. Dat voorspelt marktanalist iSuppli. Oorzaken zijn de overcapaciteit van waferfabs en de explosief stijgende energieprijzen. Het onderzoeksbureau verwacht dat er dit jaar voor 232,7 miljard dollar aan chips over de toonbank zal gaan, een groei van 2,4 procent ten opzichte van 2004. Eerder schatte iSuppli de markt nog op 240,6 miljard dollar.

De hoge olieprijzen zorgen voor een kleinere vraag naar halfgeleiderproducten. Het effect van de orkaan Katrina is voor iSuppli nog niet duidelijk, maar zeker is dat het niet gunstig is voor de huidige energiecrisis. De marktonderzoeker waarschuwt ook voor de overcapaciteit van waferfabs. De wereldwijde productielijnen kunnen ruim 3 procent meer chips fabriceren. Als de vraag niet aantrekt, zullen de fabrieken in het vierde kwartaal langzamer draaien, aldus iSuppli.

Volgend jaar komt de halfgeleidermarkt weer op stoom, voorspelt onderzoeksbureau Advanced Forecasting. Halverwege 2006 verwacht de marktvorser een versnelling die zorgt voor een tweecijferige groei voor het hele jaar. De stijgende vraag naar IC‘s voor communicatietoepassingen, computers en consumentenelektronica is de reden van de gunstige voorspelling.