Nieke Roos
5 May 2006

Bandenspecialist Continental neemt de automotive-activiteiten van Motorola over. Het bedrijf uit Hannover telt 1 miljard dollar neer voor de besturingen, boordelektronica, sensoren en telematicaoplossingen van de Amerikaanse chipgigant. De Duitsers integreren de business in hun divisie Automotive Systems. De partijen verwachten de acquisitie nog in de eerste helft van dit jaar af te ronden.

De overname betekent voor Continental een aanzienlijke vergroting van de productportefeuille en R&D-capaciteit, zowel in carrosserie- en sensorelektronica als in aandrijving en chassisbesturing. ’Het inlijven van Motorola‘s laboratoria en R&D-centra verruimt onze onderzoek- en testmogelijkheden‘, zegt Karl-Thomas Neumann, hoofd van Automotive Systems. ’Ook zorgt het voor een uitbreiding van onze engineeringcapaciteit en maakt het een verdere globalisatie van ons producten- en dienstenaanbod mogelijk.‘

Telematica hadden de Duitsers nog niet in hun assortiment zitten. ’Automotive Systems heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt bij de integratie van actieve en passieve veiligheidstechnologieën‘, aldus Neumann. ’Nu kunnen we dat naar een hoger niveau tillen. Met telematica kunnen we niet alleen de actieve veiligheidsfunctionaliteit vergroten door het helpen voorkomen van botsingen, maar inzittenden ook betere ondersteuning bieden na een crash. Daarnaast opent het de deur naar auto‘s die communiceren met elkaar en met een infrastructuur.‘

Neumann
Continental brengt Motorola’s voertuigelektronica onder bij de divisie Automotive Systems van Karl-Thomas Neumann.

Van de 4500 personeelsleden die Motorola‘s automotive-unit wereldwijd heeft, werkt 80 procent in Noord-Amerika. De divisie heeft ontwikkelcentra en productiefaciliteiten in onder meer China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Mexico en de Verenigde Staten. Belangrijke klanten zijn BMW, DaimlerChrysler, Ford en General Motors. Motorola doet de automotive-activiteiten van de hand omdat het zich meer wil richten op communicatieoplossingen voor personen.

BCe24 save the date

Continental is een van de grootste leveranciers van banden, chassiscomponenten, remsystemen en voertuigelektronica. Het bedrijf heeft wereldwijd 80 duizend werknemers in dienst en verkocht het afgelopen jaar voor 13,8 miljard euro. De divisie Automotive Systems is goed voor 24 duizend personeelsleden en 5,2 miljard euro aan verkopen.