Koen Vervloesem
24 October 2006

Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen noemt het huidige Belgische businessmodel achterhaald. Tot nu toe konden de Belgische bedrijven volgens hem de hoge loonkosten compenseren door hun productiviteit op te drijven. Sinds 1990 verloor België echter 20 procent marktaandeel tegenover zijn buurlanden. Volgens een recent onderzoek van KU Leuven lagen de loonkosten in 2004 in de technologische industrie in België gemiddeld 9,7 procent hoger dan in de buurlanden.

Vandeurzen meent dat het tijd is voor een grondige mentaliteitsverandering bij de overheid en bedrijven. In De Standaard schuift hij de Belgische auto-industrie naar voren als een goed voorbeeld van de nieuwe mentaliteit. De focus is daar verschoven van assemblage naar intelligente sensoren en nieuwe materialen.

De Voka-voorzitter roept bovendien op tot meer samenwerking. Volgens Vandeurzen zijn er ook heel wat kansen in de Leuvense medische faculteit Gasthuisberg om medische knowhow te verzilveren in spin-offs. Hij verwijst naar het Leuven Research and Development-project (LRD) dat tientallen spin-offs van de Leuvense ingenieursfaculteit realiseerde.