Pieter Edelman
22 June 2016

Een groep industriële en publieke partijen wil het voormalige Vliegkamp Valkenburg nabij Katwijk omvormen tot een testlocatie voor onbemande vliegtuigen. De initiatiefnemers hebben afgelopen maandag tijdens het jaarcongres van Innovationquarter hun plannen voor ‘Unmanned Valley Valkenburg’ aangeboden aan bestuurders van de provincie en de gemeente Katwijk.

Volgens de initiatiefnemers heeft de locatie verschillende voordelen voor het testen van drones, zoals de mogelijkheid om boven zee te vliegen en de nabijheid tot Estec, de TU Delft en de Universiteit Leiden. Ook zijn veel drone-bedrijven gevestigd in de regio. De testlocatie is bovendien internationaal goed bereikbaar door de nabijheid van Rotterdam-The Hague Airport. Via hun bidbook willen ze de plannen verder uitwerken en investeerders aantrekken.

Het bidbook is ontwikkeld door de programmadirecteur Robovalley Jeroen Engelkes en Lucas van Oostrum, medeoprichter Delft Aerial Robotics. Het voorstel wordt gesteund door Robovalley, Atmos UAV, Aerialtronics, Ampyx Power, de universiteiten van Delft en Leiden en The Hague Security Delta.