Pieter Edelman
16 January 2019

Johan Feenstra, de voormalig ceo van Liquavista, volgt oprichter Richard Visser op als ceo van de Eindhovense fotonicafoundry Smart Photonics. Volgens het bedrijf is het in de volgende fase beland, en past daar een ander management bij: ‘als founder van Smart ben ik trots op wat we tot nu toe hebben bereikt. Ik realiseer me terdege dat het bedrijf nu in een nieuwe groeifase terechtkomt, en ben blij dat we met Johan de juiste man hebben kunnen aantrekken om het bedrijf in deze fase te leiden’, zegt Visser.

Visser richtte Smart Photonics in 2012 op als spinoff van de TUE en Philips Innovation Services rondom de indiumfosfide-technologie voor de ontwikkeling van lichtchips. Binnenkort wil het bedrijf met zestig werknemers op de High Tech Campus starten met de productie van deze fotonische chips voor derden. Daarvoor haalde het de afgelopen jaren ettelijke miljoenen op bij geldschieters.

Smart Photonics
Foto: Smart Photonics

Feenstra zwaaide tot voor kort de ontwikkeling van de elektrowetting-kleurenschermen van Liquavista, totdat moederbedrijf Amazon begin vorig jaar de stekker eruit trok. In zijn nieuwe rol bij Smart Photonics zal hij de uitbreiding en optimalisatie van de productiefaciliteiten begeleiden. Hij was al bij de foundry betrokken via de adviesraad. Richard Visser blijft bij het bedrijf werken als chief commercial officer, waarmee hij zich gaat toeleggen op de commerciële groei van het bedrijf.