Pieter Edelman
16 February 2017

Het We-Move-project van Imec, de universiteit en het universitair ziekenhuis van Gent, de VUB, Studio 100 en vijf andere partners, heeft een prototype opgeleverd van een vr-gebaseerd revalidatiehulpmiddel voor kinderen met een eenzijdige verlamming. Met een vr-bril zien de kinderen tijdens in de virtuele wereld hun verlamde arm perfect bewegen, wat hun hersenen traint om dat op termijn ook in het echt te doen. De training wordt in spelvorm gegoten waarbij de patiëntjes samen met karakters uit de jeugdserie Mega Mindy een boef moeten vangen.

Het idee voor de therapie ontstond twee jaar geleden. Kinderen met eenzijdige verlamming, bijvoorbeeld als gevolg van een hersentumor, moeten tijdens hun revalidatie regelmatig oefenen. Het is echter niet eenvoudig om hen daarvoor te motiveren. Omdat ze echter wel graag computerspelletjes spelen, ontstond het idee om de spelvorm in te zetten.

Het systeem gebruikt onder meer een dieptecamera en drukzooltjes om bewegingen zeer nauwkeurig te kunnen detecteren, en kinderen kunnen lopen, springen en vliegen in hun virtuele omgeving. Daarnaast werd een platform ontwikkeld waarmee de therapeut de frequentie, de kwaliteit, en de vooruitgang in de oefeningen kan opvolgen.