C. van der P. vraagt:
Al een aantal jaren werk ik als freelance embedded-softwarespecialist en binnenkort zou ik weer een tijdelijk contract kunnen afsluiten bij een IT-bedrijf voor mijn gebruikelijke uurtarief. Inmiddels heb ik ook een aanbod gekregen om bij een bekende hightechbedrijf in vaste dienst te komen als leidinggevende op de ontwikkelafdeling. Dat zou een uitstekende stap zijn in mijn carrière; het gaat om een fantastische, zeer gewilde functie.
Het punt is echter dat ik de komende jaren een executive MBA-opleiding bij een universiteit wil volgen om mezelf verder te ontwikkelen. Vanwege mijn leeftijd wil ik daar niet langer mee wachten. Dat persoonlijke doel kan ik vermoedelijk gemakkelijker realiseren als freelancer. Ik combineer dan mijn werk met een parttime opleiding en genereer toch voldoende inkomen om deze dure opleiding zelf te betalen. Als ik in vaste dienst treed, is het nog maar de vraag of mijn werkgever deze opleiding financieel wil ondersteunen en ik daarvoor de benodigde studietijd kan vrijmaken.
Kortom: ik moet kiezen tussen een freelance bestaan en mijn gewenste opleiding of een droombaan. Wat adviseert u mij?
De headhunter antwoordt:
Beide opties zijn interessant en hebben hun eigen voor- en nadelen. De aantrekkingskracht van een managementfunctie bij een gerenommeerd bedrijf waar je zult werken met de beste ingenieurs spreekt voor zich. Hierdoor kun je jezelf zowel op technisch als managementvlak verdiepen en je vleugels uitslaan. Je gaat projecten uitvoeren voor de grootste en meest geavanceerde hightechbedrijven ter wereld en je carrière zal hierdoor een enorme boost krijgen. Ook financieel is deze keuze aantrekkelijk, zowel bij aanvang als na verloop van tijd.
De freelanceroptie heeft als belangrijkste voordeel voor jou de mogelijkheid om parttime een MBA-studie te volgen. Met het geld dat je als freelancer gaat verdienen, kun je deze opleiding dit jaar beginnen en zelf betalen. Je hebt je keuze laten vallen op de Rotterdam School of Management, een gerenommeerd opleidingsinstituut van de Erasmus-universiteit. De cursus is om de twee weken op vrijdagavond en zaterdag, duurt twee jaar en kost rond de 45 duizend euro, reis- en verblijfskosten niet meegerekend. Gemiddeld ben je twintig uur per week bezig met je studie: zo‘n twaalf uur op vrijdag en zaterdag, de overige uren verspreid over de week. Onderschat dit niet: het zal behoorlijk wat energie kosten en in je normale sociale leven zul je een stapje terug moeten doen.
De reden voor een dergelijke investering kan voor ieder individu verschillen. Je krijgt hierdoor de kans om professioneel te groeien. Op het terrein van financiën, marketing en management vergroot je je kennis met een MBA. Alumni van gerenommeerde opleidingen zijn dan ook zeer in trek bij het bedrijfsleven. Carrières in sales en marketing en hoger management liggen in het verschiet. Financieel vertaalt het diploma zich in een salaris dat aanmerkelijk hoger kan zijn dan dat van collega‘s zonder MBA.
Daarnaast is een MBA-studie een persoonlijke verrijking. Je leert anders te denken en je wordt een betere en meer allround professional. Dit is goed voor je zelfvertrouwen en verhoogt bovendien het plezier in je werk.
Alle geïnvesteerde tijd en al het geïnvesteerde geld zul je echter ook willen terugverdienen. Je kunt je huidige werk, met een zware technische component, niet blijven doen. Als je daar moeite mee hebt, moet je je keuze nog eens laten bezinken.
De vraag of je nieuwe werkgever de opleiding wil sponsoren en faciliteren, kan ik niet op voorhand bevestigend beantwoorden. De beslissing hangt af van een aantal factoren waarover ik hier alleen kan speculeren. Het bedrijf waar jij in geïnteresseerd bent, heeft ook een eigen opleidings- en trainingsprogramma en al vaker MBA‘s gesponsord. Als je wilt weten hoe ze daar in jouw geval over denken, moet je het gewoon vragen. Met een beetje creativiteit en overtuigingskracht kun je wellicht beide opties combineren.