W.S. vraagt:
Jarenlang was ik projectleider bij verschillende hightechbedrijven. Ik werkte bij grote ondernemingen aan multisiteprojecten met honderden engineers, maar ook aan kleinschalige projecten waarbij het hele team in één kamer zat. Nu ik onverwacht zonder baan ben komen te zitten, wil ik overstappen naar een industrie die minder conjunctuurgevoelig is. Ik denk dat ik mijn ervaring overal te gelde kan maken via een eigen consultancybureau. Natuurlijk heb ik in al die jaren een groot netwerk opgebouwd. In mijn Linkedin heb ik meer dan vijfhonderd contacten. Toch vind ik het lastig om mijn netwerk aan te spreken. Ik kan ze toch moeilijk zomaar om een gunst vragen. Hoe kan ik optimaal profiteren van mijn netwerk?
De headhunter antwoordt:
Het klinkt paradoxaal, maar in economisch zware tijden schrijven zich meer bedrijven in bij de Kamer van Koophandel dan tijdens de hoogconjunctuur. Eigenlijk is dat ook weer niet zo vreemd: veel starters zijn vakmensen en hoogopgeleiden die zich registreren als zelfstandige – al dan niet gedwongen door omstandigheden. Als er een bedrijfstak is waar zelfstandigen succesvol kunnen zijn, dan is het wel in de adviserende sector en in de dienstverlening. Opdrachtgevers hebben regelmatig vakmensen nodig voor bijvoorbeeld een reorganisatie. Ook interim-management wordt vaak uitgevoerd door zelfstandigen.
Het grote voordeel van een zelfstandige is natuurlijk zijn flexibiliteit en vakkennis. Opdrachtgevers kunnen je voor een bepaalde tijd inhuren en daarna even vrolijk afscheid nemen zonder verdere verplichtingen. Ook voor zelfstandigen kan dit een leuke bijkomstigheid zijn. Het werk blijft daardoor afwisselend; mogelijk wordt het zelfs een stuk interessanter.
Om aan de slag te blijven,is je netwerk van doorslaggevend belang. Je Linkedin-contacten kunnen je zeker behulpzaam zijn bij het vinden van interessante klussen. Je hoeft ze ook niet allemaal persoonlijk aan te spreken en ze om een gunst vragen. Het mooie van deze netwerktool is juist dat je door het aanpassen van je profiel en je status direct met je netwerk communiceert. Een selecte groep uit je contactenlijst kun je uitnodigen voor een netwerkgesprek. Dat zijn de personen van wie je verwacht dat zij een sleutelrol kunnen vervullen bij het verkrijgen van nieuwe opdrachten.
Als ondernemer moet je het hebben van de verkoop van je diensten. Ga goed na wat de markt is voor je product, spreek met je klanten, bezoek beurzen en sluit je aan bij relevante platforms, ter vergroting van je zichtbaarheid. Benader interessante bedrijven ook rechtstreeks. Je zult je netwerk aanzienlijk moeten uitbreiden om een degelijke basis te creëren voor een succesvolle adviespraktijk. Je commerciële vaardigheden spelen daarnaast een belangrijke rol. Het verkoopgesprek is belangrijk. Ook al ben je ervan overtuigd dat je de klant kunt bieden wat hij vraagt, als je het niet goed weet te brengen, kan de verkoop toch achterblijven.
Wat me opvalt, is dat je in deze periode van laagconjunctuur ook meteen naar een andere sector wilt overstappen. Dat kan zeker succesvol zijn, maar een zeer belangrijk aspect van je onderneming is toch wel je branchekennis en het daaraan gerelateerde netwerk. Wanneer het iets langer duurt voordat je zo‘n opdracht binnen kunt halen, kan dat komen doordat opdrachtgevers vinden dat je te onbekend bent met de sector, dat de verschillen te groot zijn en dat je over een te klein relevant netwerk beschikt. Bepaal daarom je strategie en vergroot je netwerk gericht op voor jou interessante sectoren.