Anton_van_Rossum_17

Anton van Rossum

16 October 2008

P.A. vraagt:

Ik heb drie jaar gewerkt als ontwikkelaar bij een groot instituut voor fundamenteel onderzoek. Omdat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging, ben ik in gesprek gegaan met een aantal potentiële werkgevers. Na een ruime tijd van oriëntatie kwam ik op gesprek bij een organisatie waar het meteen klikte. Alles leek ideaal voor mij: een technische uitdagende klus, een leuk team en prima arbeidsvoorwaarden. Over het contract hoefde ik dus niet lang na te denken.

Vlak voor dat ik bij mijn nieuwe werkgever aan de slag ging, belde mijn nieuwe manager echter op om te zeggen dat het niet zo goed gaat met het bedrijf. Het is zelfs zo erg dat er binnenkort misschien ontslagen zullen vallen. Het is natuurlijk netjes dat hij het even meldt, maar het is wel een beetje laat. Ik heb mijn oude baan namelijk al opgezegd. Wat moet ik doen? Gewoon in dienst treden met het gevaar dat ik in de proeftijd al weer buitensta?

De headhunter antwoordt:

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Je bent in een netelige situatie beland, dat is zeker. Wanneer je deze informatie eerder had gehad, zou je zeker niet hebben getekend en bij je laatste werkgever opgezegd. Ik ben het met je eens dat het prettig is dat je manager je informeert over de situatie, maar waarom pas nadat je hebt getekend? Wellicht is de financiële situatie pas zeer recent ontstaan, maar dat is niet erg waarschijnlijk. Ik denk wel dat je manager niet op de hoogte was van de situatie: anders had hij je niet aangenomen en zeker niet gebeld.

Enkele jaren geleden heb ik ook eens een dergelijke situatie meegemaakt bij een Amerikaans bedrijf. Na een periode van sterke groei kelderde de omzet binnen enkele maanden dramatisch, terwijl de rekruteringsactiviteiten onverminderd werden voortgezet. Toen het hoofdkantoor de opdracht gaf tot kostenreducties, werden als eerste de inhuurkrachten naar huis gestuurd. De volgende categorie medewerkers die vogelvrij werden verklaard waren degenen die nog in de proeftijd zaten of voor wie de proeftijd nog moest beginnen. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen immers, zonder opzegtermijn en zonder ontslagvergunning, het dienstverband verbreken. Je zult begrijpen dat dit grote gevolgen had voor desbetreffende werknemers. Een van hen was zelfs uit de VS naar Nederland geremigreerd en had grote kosten gemaakt in verband met een sign-onbonus die hij na afloop van de proeftijd zou krijgen. Het sociaal plan was bovendien niet op hen van toepassing, omdat zij niet opgezegd hoefden te worden.

Alle getroffen medewerkers hadden zich bovendien uitgebreid georiënteerd op de arbeidsmarkt voordat zij tekenden. Daardoor konden zij de facto niet meer terecht bij veel bedrijven, omdat die zich nu als ’tweede keus‘ beschouwden. Dit leverde voor enkelen een zeer onaangename situatie op, omdat het aantal potentiële werkgevers in Nederland voor veel specialisten zeer beperkt is. Dit laatste is ook voor jou van toepassing.

Wat te doen? Antwoord: solliciteer! Benader de bedrijven met wie je in gesprek was. Leg uit wat er aan de hand is en vraag om begrip. Daarnaast is het verdedigbaar dat je je werkgever aansprakelijk stelt indien je schade lijdt door ontslag tijdens de proeftijd. Schadeplichtigheid zal zich over het algemeen niet snel voordoen omdat beide partijen grote vrijheid hebben in deze periode. Het kan echter in strijd zijn met goed werkgeverschap wanneer je nieuwe werkgever vooraf van de situatie op de hoogte is geweest.