Anton_van_Rossum 01

Anton van Rossum

13 April 2017

T.K. vraagt:

De afgelopen tien jaar heb ik diverse managementrollen bekleed bij een multinationaal medisch technologiebedrijf. Begin vorig jaar heb ik promotie gemaakt en ben ik vp hr Emea geworden, vanuit het nieuwe hoofdkantoor in West-Vlaanderen. Een paar dagen geleden kreeg ik tot mijn stomme verbazing te horen dat een collega uit het managementteam – de vp sales – een e-mail heeft gestuurd naar mijn baas met de stelling dat met mij niet samen te werken is. Hij voert twee redenen aan: ik heb volgens hem geen gevolg gegeven aan een uitdrukkelijk verzoek van hem en er zouden problemen zijn in de personeelsadministratie.

Nu klopt het dat het nieuwe it-systeem nog niet vlekkeloos functioneert, maar het is in recordtempo ingevoerd en levert nu al een grote besparing op. Ook de eerste klacht is niet sterk. Ik krijg het verwijt dat een nieuwe medewerker van de salesafdeling niet op de eerste dag van zijn contract een auto van de zaak heeft gekregen. Het is echter langjarig bedrijfsbeleid dat nieuwe medewerkers die net zijn afgestudeerd hier niet voor in aanmerking komen en dat weet mijn collega-mt-lid maar al te goed. Ik had hier natuurlijk iets op kunnen verzinnen, maar dan had hij niet cc aan het halve bedrijf een e-mail moeten sturen waarin hij op hoge poten een auto voor zijn protegé eist. Dan zijn alle ogen op mij gericht en kan ik moeilijk van de regels afwijken. Daarmee zou ik een precedent scheppen en dat zou het bedrijf veel geld kunnen gaan kosten.

De reactie van mijn baas verbijstert mij echter: hij stelt dat van verdere samenwerking geen sprake meer kan zijn en hij doet een voorstel tot beëindiging. Wel met het uitdrukkelijke verzoek dat ik nog enkele essentiële integratie- en verandertrajecten afrondt. Die lopen nog maanden. Verder sta ik sterk in de onderhandelingen omdat ontslag niet mogelijk is. Maar aanblijven op de lange termijn is niet realistisch aangezien de organisatie blijkbaar een keuze heeft gemaakt.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

De headhunter antwoordt:

Je verzetten tegen contractbeëindiging is inderdaad zinloos. Maar ik vind het wel een vreemde situatie waarin je bent beland, zo midden in een integratie- en veranderproces waarmee miljoenen euro’s zijn gemoeid. Ontslag vanwege een leasewagen voor een schoolverlater, kort na je promotie in het Emea-managementteam: het lijkt wel alsof ze erg veel moeite hebben gedaan om argumenten te vinden en vermoedelijk zit er dan ook iets anders achter, maar daar zal je wel nooit achter komen.

Omdat je na je promotie op de Nederlandse loonlijst bent gezet, is wel het Nederlandse recht van toepassing. Ik weet niet of ze daar rekening mee hebben gehouden. Ontslag wegens persoonlijke redenen loopt via de Nederlandse kantonrechter en die zal een verzoek tot beëindiging van de overeenkomst alleen toewijzen als de grond aannemelijk kan worden gemaakt. Voor zover ik kan beoordelen, is er geen sprake van een arbeidsconflict; anders hadden ze je wel op non-actief gesteld. Dit geldt mutatis mutandis voor andere ontslagredenen die ze kunnen aanvoeren bij de kantonrechter: ‘verwijtbaar handelen of nalaten’ en ‘onvoldoende functioneren’. Er is totaal geen dossier, dus ik ben benieuwd waar ze mee komen.

Door dit gebrek aan enig dossier verkeer je vreemd genoeg wel in een riante positie. Je kunt de komende periode gebruiken om interessante projecten te managen en ondertussen in gesprek te gaan over een ongetwijfeld mooie financiële regeling. Omdat die projecten voorlopig nog niet zijn afgerond, heb je tegelijk tijd om in je netwerk om te zien naar een leuke nieuwe uitdaging. Volgens mij was je daar al enige tijd aan toe!