Anton van Rossum

1 July 2005

G.B. vraagt:

Ik ben zes jaar werkzaam als salesmanager bij een bedrijf in de chipindustrie en ken inmiddels het klappen van de zweep. Bij mijn huidige werkgever zit ik aan mijn plafond. Ik zou wel verder kunnen groeien, maar dan moet ik of naar de VS of naar China en beide mogelijkheden zijn momenteel om persoonlijke redenen uitgesloten. De sfeer in mijn bedrijf is er de laatste jaren ook niet beter op geworden. Mijn oude baas (workaholic en een fantastische peer) heeft onlangs het bedrijf verlaten en een enorm gat achtergelaten. Ik ben iemand die het leuker vindt om dingen op te bouwen dan om een verplicht programma af te draaien.

Om mijzelf scherp te houden ben ik ’on the side‘ met een paar bekenden een bedrijfje begonnen. Het is een echte start-up, we zitten in de garage van een van de technische jongens en zijn er vooral ‘s avonds en in de weekeinden mee bezig. Het loopt verdraaid aardig en we zullen langzaamaan de markt moeten gaan verkennen. Ik denk er daarom over om vier dagen per week te gaan werken en twee dagen in ons eigen bedrijf. Is het vragen om ellende als ik nu op zoek zou gaan naar een baan binnen mijn branche in mijn regio voor vier dagen per week?

De headhunter antwoordt:

Het is mij volkomen duidelijk dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Zo raar is dat ook niet wanneer je zes jaar dezelfde functie hebt gehad en verbreding of doorstroming niet mogelijk is. Wanneer je mij op de man af vraagt of ik sales- en marketingfuncties ken die parttime kunnen worden uitgeoefend, dan moet ik je toch teleurstellen. Zeker wanneer je in een commerciële functie werkt, is 100 procent bereikbaarheid en een volle werkweek een absolute eis.

Wanneer je gaat solliciteren, zal bovendien naar de reden van je wens worden gevraagd. Nu kun je natuurlijk zeggen dat je het rustiger aan wilt gaan doen, of meer tijd aan de kinderen wilt besteden, maar daarmee krijg je de handen zeker niet op elkaar. Wanneer je de waarheid zou vertellen, namelijk dat je de sales en marketing doet van een snelgroeiend start-upbedrijfje en daar twee dagen per week aan wilt gaan besteden, dan is een positieve afronding van je sollicitatie wel bijna helemaal van de baan. Ze zullen grote vraagtekens zetten bij je motivatie. Hoeveel energie en tijd zul je gaan steken in je nieuwe functie? Waar liggen jouw prioriteiten? Zul je straks niet nog een dag minder willen gaan werken?

Nu op zoek gaan naar een nieuwe baan met het gegeven wensenpakket is vragen om moeilijkheden. Wanneer je vier dagen wilt gaan werken, waarom probeer je dat niet bij je eigen baas? Daar heb je toch de meeste kans de functie met succes te kunnen uitoefenen.

Wanneer ik je positie zo bezie, sta je -eigenlijk voor een andere belangrijke keuze. Jij wilt weer wat plezier in je werk en daarom ben je betrokken geraakt bij de start-up. Je zult je echter moeten afvragen wat je nu werkelijk wilt. Wil je hier echt mee verder? Denk je dat het initiatief een fulltime job kan gaan opleveren en zo ja, op welke termijn? Wat zou er moeten gebeuren om het bedrijfje echt van de grond te krijgen? Hebben jullie al een businessplan? Heb je al met potentiële klanten gesproken? Hoe zit het met de financiering? Wanneer er voldoende potentieel in zit, zou ik mijn keuzes hierop afstemmen. Zo‘n kans krijg je niet snel nog eens. Indien de conclusie negatief is, dan adviseer ik je om toch een fulltime functie te zoeken waar je voldoende uitdaging in kunt vinden. In de huidige markt zal dat beslist lukken.