Anton_van_Rossum_08

Anton van Rossum

16 September 2010

V.B. vraagt:

Vorig jaar op het hoogtepunt van de recessie kwam ik door een reorganisatie op straat te staan. Mijn afdeling raakte in één klap 25 procent van haar mensen kwijt. Ik ben elektronica-ingenieur en heb de mooie leeftijd van 57 jaar bereikt. Als ervaren headhunter ziet u dan waarschijnlijk de bui al hangen. Ik ben nu al een jaar op zoek naar een nieuwe baan, maar het lijkt bijna onmogelijk voor me om wat te vinden.

Natuurlijk begrijp ik ook dat het op dit moment voor iedereen lastig is om werk te vinden, maar ik heb toch sterk het gevoel dat er meer speelt. Ervaring heb ik natuurlijk in ruime mate en via bijscholing ben ik ook nog heel behoorlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technologieën. Daar kan het dus niet aan liggen. Volgens mij is het pure leeftijdsdiscriminatie. Ze willen me gewoon niet meer. Ik ben afgeschreven. Te oud. De Europese ruimtevaartorganisatie Esa zet het zelfs open en bloot op zijn website: als je ouder bent dan 55, hoef je niet te solliciteren.

Ik dacht altijd dat het wel zou meevallen, maar nu ik het aan den lijve ondervindt, merk ik pas hoe ernstig het is. Juist in de tijd dat iedereen roept dat de aow-leeftijd omhoog moet, blijkt het voor de oude garde bijkans onmogelijk om aan nieuw werk te komen. Ik heb zelfs nog tien jaar te gaan! Wat raadt u mij aan?

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

De headhunter antwoordt:

Het is onmiskenbaar dat ingenieurs van boven de 45 jaar meer moeite hebben bij het vinden van een nieuwe functie dan jongere mensen. Uit onderzoeken is gebleken dat ouderen gemiddeld vijf maanden langer solliciteren dan jongeren, en daarbij bovendien per maand vijf keer zo veel sollicitatiebrieven schrijven.

Een veelvoud aan redenen wordt gebruikt voor de afwijzing. Maar niet iedere reden die wordt gegeven, is ook de werkelijke reden. Zo kan bijvoorbeeld worden gezegd dat de ervaring onvoldoende aansluit. Maar wanneer dan vervolgens een jongere medewerker zonder enige relevante ervaring wordt aangenomen, weet je dat de vork anders in de steel zit. Een ander veelgehoord argument is: je past niet in het team. Dit kan betekenen dat er in de procedure onvoldoende persoonlijke klik is, maar vaak krijg je als oudere niet eens de kans om jezelf in een gesprek te presenteren. Zorg daarom dat je wordt uitgenodigd. Neem initiatief en blijf positief.

Een veelgehoorde reden is dat oudere ingenieurs ’te duur‘ zijn. Dit is een beoordelingskwestie; het hangt af van de markt van vraag en aanbod. Indien sommige werkzaamheden zonder bezwaar door een minder verdienende medewerker kunnen worden verricht, is dit geen discriminatie maar normale marktwerking.

Dit is echter niet mijn kwalificatie van de manifeste leeftijdsdiscriminatie zoals jij die hebt aangetroffen op internet. Die is gewoon verboden. Werkgevers moeten zich echter realiseren dat in 2012 een historisch aantal mensen met pensioen gaat. De vergrijzing neemt dan echt ernstige vormen aan. De huidige crisis gaat voorbij en er zal grote behoefte zijn aan alle beschikbare capaciteit. Als je werkloze vijftigers nu aan de kant laat staan, heb je straks ook niets meer aan hen, omdat ze er dan al te lang uit zijn.

Ondanks het gegeven dat oudere ingenieurs meer moeite hebben bij het vinden van een nieuwe baan, slagen de meeste daar wel in, gebruikmakend van hun doorzettingsvermogen, flexibiliteit en inventiviteit, zelfs wanneer zij 57 zijn.