Anton_van_Rossum_05

Anton van Rossum

25 February 2008

C.B. vraagt:

Ik ben vijf jaar geleden afgestudeerd als elektrotechnicus. Direct kon ik aan de slag als ontwikkelaar bij een start-upje van een oude studievriend. Ik had het hier geweldig naar mijn zin, maar na een jaar ging het bedrijf failliet. Het was een slappe tijd na de dotcombubbel. Daardoor had ik niet veel keuze voor mijn volgende baan. Ik koos voor een projectfunctie bij een geodetisch ingenieursbureau. Dit viel erg tegen, voornamelijk omdat ik niets van geodesie weet. Voor mijn baas was dit dan ook de reden mijn jaarcontract niet te verlengen. Mijn volgende baan paste meer in mijn straatje. Ik werkte als softwareontwikkelaar in een klein, hecht team. Het was een topjob voor mij. Ik werd technisch en sociaal geprikkeld. Dit bedrijf werd echter na een jaar overgenomen door een Amerikaans bedrijf. Hierna was het niet leuk meer. De sfeer was zo beroerd dat ik heb opgezegd.

Nadat ik eventjes werkeloos thuiszat, diende zich de volgende kans aan als softwareontwikkelaar. Toen ik na enkele maanden de balans opmaakte, bleek het een grote sof. De baan bood geen technische diepgang en de enige collega met wie ik het goed kon vinden, had net opgezegd. Tijd voor een nieuwe baan. Ik vond deze bij een Amerikaans bedrijf in mijn woonplaats. Het leek van tevoren erg leuk. Ik kon bij binnenkomst uit twee opties kiezen en ging voor de baan met de meeste inhoud. Na twee maanden blijkt het echter een verkapte studentenbaan met veel bulkwerk. Omdat de andere vacature inmiddels vervuld is, kan ik niet meer terug.

Hoewel ik wel bezorgd ben voor het predicaat ’jobhopper‘, heb ik toch besloten op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ik solliciteerde daarom op een promotieplaats waarbij kennis van Fortran essentieel is – en die heb ik. Toch zie ik veel andere leuke banen. Ik twijfel vaak over wat ik leuk vind. Wat adviseert u mij?

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.

De headhunter antwoordt:

Ofschoon je het vast niet leuk vind om te horen, vind ik dat je wel erg nonchalant omgaat met de keuzes in je professionele carrière. Het begrip ’jobhopper‘ is nog een understatement gezien het gemak waarmee jij van baan wisselt. Dat zal zich op een zeker moment tegen je gaan keren, je wordt er immers niet jonger op. Wat jou echt zou helpen, is grondig te onderzoeken wat voor werk en organisatie het beste bij jou past en dan een weloverwogen keuze te maken waar je een paar jaar kunt blijven staan.

Om je een handje te helpen, hierbij een paar punten die ik uit ons gesprek heb kunnen destilleren. Wellicht heb je er wat aan. Ten eerste zoek je een technische functie, met voldoende intellectuele uitdaging. Verder vind je het sociale aspect belangrijk en ben je gevoelig voor sfeer. Bij veranderingen kun je emotioneel reageren en impulsieve beslissingen nemen. Wellicht dat een detacheringsbureau je kan helpen zicht te krijgen op het soort organisatie dat je ligt. In de rol van gedetacheerd softwareontwikkelaar kun je bij verschillende bedrijven in de keuken kijken. Wel is belangrijk dat je je emoties dan wat beter onder controle houdt. Vanwege de distantie die eigen is aan detacheringen zou dat mogelijk moeten zijn.

Nu kiezen voor een promotieonderzoek gekoppeld aan Fortran lijkt mij niet verstandig. De taal is passé. Het onderzoek zal daarom weinig bijdragen aan je toekomst. Een ander goed advies is eens te gaan praten met je huidge manager of met personeelszaken. Misschien zijn er toch nog andere mogelijkheden binnen het bedrijf.