Anton_van_Rossum_24

Anton van Rossum

12 February 2007

V.H. vraagt:

Al vele jaren werk ik bij een internationaal halfgeleiderbedrijf. Ik ben er als afstudeerder begonnen en doorgegroeid tot systeemarchitect. Door een reorganisatie komt mijn afdeling echter te vervallen. Ik ben daarom op zoek naar een nieuwe baan.

Als eerste ben ik begonnen met het opstellen van mijn cv. Dat was lang geleden. Bij de interne overgangen heb ik namelijk nooit een cv hoeven laten zien, maar werd ik simpelweg voorgedragen voor promotie. Ik heb tijdens mijn carrière vele rollen vervuld, met diverse technologieën en tools gewerkt, vele projecten gedaan, cursussen gevolgd en teams geleid. Toen ik alles op een rijtje had staan, was ik zeven pagina‘s verder. Het lijkt me niet dat recruiters daarop zitten te wachten. Hoe kan ik mijn cv inkorten zonder dat de grote verscheidenheid in mijn werkzaamheden verloren gaat?

De headhunter antwoordt:

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.

Zeker 30 procent van de cv‘s die ingenieurs versturen, doen onvoldoende recht aan de kwaliteiten van de schrijver. Dit is schadelijk voor de carrièremogelijkheden en beperkt het inkomenspotentieel van de kandidaat. Vrouwen en oudere mannen hebben het meest de neiging hun eigen kwaliteiten te onderwaarderen en zich daardoor minder goed ’te verkopen‘. Aan de andere kant geeft zeker een op de vier cv‘s blijk van een overdreven visie op de eigen ervaring en vaardigheden.

Een slecht cv stelt de kandidaat meteen op een achterstand. Het belangrijkste doel, namelijk het krijgen van een interview voor een interessante functie bij een potentiële werkgever, wordt hierdoor vaak ernstig belemmerd. Overselling leidt misschien tot een uitnodiging, maar in een gesprek komt de mismatch meestal snel aan het licht en leidt dan tot een afwijzing. Slechts een heel klein percentage van de gepresenteerde cv‘s geven opzettelijk een foutief beeld van de vaardigheden en ervaring van de kandidaat. Het grootste probleem is de omissie van cruciale vaardigheden en ervaringen die misschien voor vanzelfsprekend wordt genomen. Het komt er dan ook op aan de juiste balans te vinden tussen voldoende detail en een ondoordringbare woordenbrij. Daarom enkele beproefde richtlijnen bij het maken van cv‘s.

Regel één: hou het beknopt. Het ideale cv beslaat nooit meer dan drie pagina‘s. Schrijf alles op, vat daarna samen en laat de overtollige ballast weg. Zorg voor leesbaarheid: hoe toegankelijker de tekst, hoe meer aandacht je zult krijgen. Chronologisch is logisch: zorg dat de lezer geen uitgebreid onderzoek moet starten om te weten te komen wat je hebt beleefd. Omgekeerde chronologie communiceert het beste. Structureer: zorg voor een logische indeling.

Vat samen: een korte samenvatting boven je cv van vaardigheden en ervaring gericht op de functie waar je op solliciteert, stelt de werkgever in staat direct te beoordelen of je een goede kandidaat bent. Wees eerlijk: probeer zo objectief mogelijk te zijn, overdrijf niet en doe jezelf ook niet tekort. Laat een collega of een ander die je vak begrijpt de tekst beoordelen. Laat de resultaten van je werk zien: naast je vaardigheden en kwalificaties mogen de resultaten niet ontbreken. Voeg iets persoonlijks toe: interesses en hobby‘s die niet aan je werk gerelateerd zijn, mogen niet ontbreken, maar houd het kort. Referenten: zet geen namen en contactgegevens van referenten in het cv – maak ze ’op aanvraag‘. Houd ten slotte je cv up-to-date. Werk het iedere zes maanden bij, of je nu op zoek bent naar een nieuwe functie of niet.