A.M. vraagt:
Ik ben tien jaar geleden in Moskou afgestudeerd in de elektrotechniek aan de staatsuniversiteit. Na een internationale carrière als ASIC-engineer werk ik op dit moment als IC-architect bij een Amerikaans bedrijf in Duitsland. Onlangs ben ik benaderd voor een functie in Nederland. Na enkele telefonische interviews en een bezoek aan het bedrijf heb ik een aanbieding gekregen. Ik ben hier zeer enthousiast over. De baan is zeer uitdagend. Ik ga aan een veelbelovend project werken met een zeer deskundig team. Het leken mij ook erg aardige mensen.
Toch heb ik mijn bedenkingen. Het salaris is lager dan wat ik nu verdien. Het is zeker geen slecht aanbod, maar het betekent financieel gezien wel een stapje terug, mede omdat ik geen gebruik kan maken van lucratieve aandeelopties die ik nu wel heb. Om eerlijk te zijn is de financiële kant erg belangrijk voor me. Ook wil ik mijn collega‘s niet in de steek laten, want mijn project zit momenteel in de beslissende fase.
Aan de andere kant zit er privé een belangrijk voordeel aan werken in Nederland. In 2003 heb ik mijn huidige vriendin leren kennen in Rusland. Zij woont daar nu nog. Ze mag niet in Duitsland komen wonen en werken. In Nederland zou ze dat wel mogen. Wat adviseert u?
De headhunter antwoordt:
Bij de beslissing om deze functie al dan niet aan te nemen, ga je niet over één nacht ijs. Standaard procedure is alle zaken op een rijtje zetten en ’gewicht‘ toekennen aan de onderdelen. Toch maakt dit de beslissing in jouw geval niet veel eenvoudiger. Je schrijft dat je de financiële kant erg belangrijk vindt. Laten we dit eens nader bekijken.
Je huidige basissalaris is op dit moment naar Nederlandse begrippen zeer hoog, al is het naar Duitse of Engelse maatstaven niets bijzonders. De aanbieding die je hebt gekregen, zit hier net onder, maar laat door de salarisstructuur nog een ruim aantal jaren groei toe. Door de 30 procent-regel van de Nederlandse belastingdienst krijg je ook naar Europese maatstaven een uitstekend salaris. Verder heb je een riante stockoptieregeling. Stockopties zijn waardepapieren die je pas over enkele jaren mag verzilveren. Iedereen kent de verhalen van stockopties die bij uitgifte 50 tot 80 euro per stuk waard waren en op moment van verzilvering nog slechts een stuiver deden. Toch zijn er ook mensen die er een vermogen mee hebben verdiend. Of stockopties iets waard zijn over een paar jaar, hangt af van vele factoren. De markt, het management en toeval spelen allemaal een rol. Maar let wel, je huidige bedrijf maakt al jaren een gezonde omzetgroei en is constant winstgevend gebleken. Het maakt deel uit van een sterke alliantie die de TGn Sync-standaard er doorheen drukt onder leiding van Intel. Je stockopties zouden wel eens een aanzienlijke waarde kunnen vertegenwoordigen op de datum van uitoefening.
Sommige dingen zijn echter niet met geld te koop. Je schrijft dat je vriendin niet bij je kan komen wonen in Duitsland. Wanneer dit bij onze Oosterburen onmogelijk is en dit een pregnante stempel op je persoonlijke leven drukt, dan is de keuze in mijn ogen niet moeilijk.
Het verwondert me dat je je dit niet hebt gerealiseerd toen je vorig jaar voor je huidige werkgever hebt gekozen. Nederland biedt de mogelijkheid samen met je partner een verblijfsvergunning te verwerven. Zij heeft bovendien geen vergunning nodig om hier te mogen werken. Door deze regeling heeft Nederland een strategisch stapje voor op de concurrentie op de internationale arbeidsmarkt voor hoogopgeleiden. Aan jou de keuze…