Anton_van_Rossum_13

Anton van Rossum

6 September 2008

B.J. vraagt:

Ruim een jaar geleden heb ik ontslag genomen bij mijn toenmalige werkgever. Na zeven jaar zag ik te weinig doorgroeimogelijkheden meer. Ik wilde graag de commerciële richting op, maar zij wilden me alleen technische zaken laten doen, hoewel mijn officiële functietitel al een jaar marketingmanager was. Daar had ik geen zin meer in.

U heeft mij toen in contact gebracht met een groot bedrijf in de regio Eindhoven. Het was een mooie uitdaging maar ik moest er te ver voor reizen. Verhuizen was niet bespreekbaar vanwege de baan van mijn vrouw en omdat wij nogal gehecht zijn aan onze woonomgeving. Ik heb het aanbod toen afgewezen.

Omdat ik wat onroerend goed heb met inkomsten uit de verhuur, ben ik niet van een baan afhankelijk. De afgelopen tijd heb ik verder een paar eigen projectjes gedaan. Mijn poging om buitenlands onroerend goed te gaan verhuren is niet helemaal van de grond gekomen en daarom ben ik toch weer op zoek naar vast werk. Omdat mijn vrouw onlangs besloten heeft dat ze eigenlijk wel wil stoppen met werken, is verhuizen naar Eindhoven nu wel een optie. Daarom mijn vraag: kom ik nog in aanmerking voor de vacature, aangezien deze nog niet is vervuld?

Bits&Chips event sponsor registration

De headhunter antwoordt:

Opvallend is het gemak waarmee je een jaar geleden afscheid hebt genomen van je oude werkgever. Je had een uitdagende, internationale functie in een technologisch vooraanstaand bedrijf en goede arbeidsvoorwaarden. Daarnaast had je werkgever de beste bedoelingen met je, getuige de benoeming in de door jou geambieerde functie. Ik begrijp je frustratie wel omdat je werk inhoudelijk maar weinig veranderde, maar op dat moment had je werkgever weinig keus. Er was niemand die jouw gespecialiseerde werk kon overnemen en eigenlijk was er op dat moment zelfs geen vacature bij marketing. Dat heb je mij destijds zelf verteld.

Wat ik niet begrijp, is dat je je baan opzegt zonder enig plan voor de toekomst. Natuurlijk, je bent jong, gepromoveerd, je hebt internationale ervaring en je beschikt over een aantal persoonlijke kwalificaties die je interessant maken voor veel werkgevers. Maar deze aanpak heeft je geen stap verder gebracht. Het valt me van je tegen dat je een eigen bedrijf bent gestart zonder enige vorm van bedrijfsplan of oriëntatie vooraf. Wanneer ik met je praat, blijkt dat je wel vol ideeën zit, maar geen enkel idee voldoende kans geeft om tot wasdom te komen. Al met al lijkt het ondernemerschap niet de meest voor de hand liggende carrièrestap op dit moment, maar de keuze is aan jou.

Door de recente gebeurtenissen is mijn aanvankelijke enthousiasme voor jouw kandidatuur voor de functie behoorlijk afgenomen. Je hebt in mijn ogen flink ingeboet aan geloofwaardigheid en mijn vertrouwen in je drive en commerciële inzicht is zwaar op de proef gesteld. Het lijkt wel alsof je in een soort van professionele midlifecrisis bent terechtgekomen. Je zult heel hard aan jezelf moeten werken om je situatie om te buigen. Ik bedoel in eerste plaats dat je erachter moet zien te komen wat je nu werkelijk wilt en welke rol voor jou het meest geschikt is. Bij voorkeur zou je dit zelfonderzoek samen met je vrouw moeten doen. Ik adviseer je je hierbij te laten begeleiden door een professionele coach.