Anton van Rossum 

22 October 2018

A.M. vraagt:

Na vier jaar in München te hebben gewerkt bij een groot micro-elektronicabedrijf ben ik een jaar geleden om familieredenen teruggekeerd naar Brazilië. Het lukte mij vrij eenvoudig een tijdelijk contract te krijgen als ingenieur bij een Amerikaanse chipfabrikant, vlak bij mijn ouders. Inmiddels is mijn privésituatie gewijzigd en mijn contract afgelopen en wil ik graag terug naar Europa.

Via internet heb ik al veel interessante functies gevonden. Enkele weken geleden kreeg ik een uitnodiging voor een kennismaking. Het gaat om een interessante, maar puur technische functie bij een startup in Duitsland. Ik ben echter ook in contact met een bedrijf uit Nederland, voor een functie waar absoluut mijn voorkeur naar uitgaat. Ik heb daar al geruime tijd geleden gesolliciteerd en enkele weken geleden een Skype-interview gehad, maar een uitnodiging liet maar op zich wachten. Ik heb het bedrijf daarom gemeld dat ik toevallig in het land was en gevraagd of er dan wel interesse was in een persoonlijke kennismaking. Een beetje brutaal misschien, maar ja: wie niet waagt die niet wint.

En er bleek inderdaad interesse. De hiring manager zou zelf niet aanwezig zijn bij de kennismaking, maar wel enkele senior medewerkers en hr. De gesprekken verliepen heel positief en ik werd nog enthousiaster dan ik al was. Leuke collega’s, leuk bedrijf en even leuke functie!

Tijdens mijn meeting met hr kreeg ik de vraag waarom ik eigenlijk in Nederland was. Ik heb hierop geantwoord dat ik een vriend ging bezoeken. De hr-dame bleef hierop doorvragen, vooral omdat ik een reiskostendeclaratie had ingediend naar mijn hotel in het zuiden van het land.

Na mijn gesprekken ben ik naar Duitsland gereisd, waar ik de volgende dag mijn interviews had. Deze zijn ook prima verlopen. Het technische gedeelte heb ik naar mijn gevoel goed doorstaan. Toch heb ik later te horen gekregen dat ze de voorkeur hebben gegeven aan een ander.

Jammer natuurlijk, maar ik zit vooral te wachten op het vervolg in de procedure met het Nederlandse bedrijf. Ik heb vernomen dat iedereen een positief advies heeft gegeven aan de hiring manager. Waar wachten ze dan nog op?

De headhunter antwoordt:

Het is begrijpelijk dat je nu snel wilt schakelen en je voorkeurspositie wilt innemen. Je bent echter niet de enige kandidaat en ik kan uit de hele gang van zaken destilleren dat het niet in je voordeel werkt dat je niet in de buurt – lees: Europa – woont. De kosten, administratieve rompslomp en inspanning om je naar Nederland te krijgen, spelen kennelijk zelfs bij een bedrijf van deze omvang een rol.

Gek genoeg is het nog niet eens hr die hier een punt van maakt; juist de hiring manager geeft de voorkeur aan kandidaten die ‘binnen handbereik’ zijn. Voor hr speelt meer dat ze twijfelen of je wel alle vragen naar waarheid hebt beantwoord. Het komt namelijk wel vreemd over dat je als werkzoekende alleen naar Nederland komt om een vriend te bezoeken. Dat je dan een reiskostenvergoeding vraagt voor je vervoer hier maakt je niet geloofwaardiger. Hr begrijpt ook wel dat je in jouw situatie bij meerdere bedrijven solliciteert; je bent immers werkloos. Waarom je daarover niet de waarheid spreekt, is mij duister.

Welk gewicht hr uiteindelijk aan dit leugentje hecht, is onduidelijk, maar het heeft je kandidatuur zeker niet sterker gemaakt. Het is niet verboden overbodige details uit je verhaal weg te laten, maar dit was wel heel doorzichtig. Het enige dat ik je nu kan adviseren, is geduld betrachten.