Anton_van_Rossum 01

Anton van Rossum

23 November 2017

A.S. vraagt:

Na mijn studie elektrotechniek aan de hts ben ik in 2010 begonnen met een masteropleiding aan een gerenommeerde technische universiteit in Nederland. Vanwege financiële redenen ben ik nu pas gevorderd tot het derde jaar. Om mijn studie te kunnen bekostigen, heb ik een veelheid aan baantjes in de it en verkoop gehad. De laatste jaren heb ik geholpen in de sigarenzaak van mijn ouders. Ik ben hier wel helemaal klaar mee. Vanaf nu wil ik alleen nog werk doen dat aansluit bij mijn opleiding en interesses.

Ik kijk ook niet meer naar dertien-in-een-dozijn-functies in de elektrotechniek of werktuigbouw. Ik richt me puur op software-engineering, en dan met name op C++ of Python, datascience, embedded systemen, elektronica, risicomanagement of soortgelijke analytische posities in de financiële branche. Ook een natuurkundige functie als emc-consultant heeft mijn interesse.

In mijn zoektocht naar een nieuwe baan krijg ik geen enkele steun van de tu. Bij de voortgang van mijn studie word ik behandeld als paria en ronduit gediscrimineerd. Ook van rekruteringsbureaus heb ik tot dusverre geen enkele hulp ontvangen. Ik denk dat dit komt doordat ik moslim ben.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Als u mij wilt helpen, stijgen mijn kansen aanzienlijk. Dan zou ik wel binnen vier maanden ergens aan de slag moeten kunnen.

De headhunter antwoordt:

Uit ons gesprek concludeer ik dat je er geen enkele moeite mee hebt anderen de schuld te geven van jouw situatie. Je woordkeuze duidt op een structureel gebrek aan respect voor de mensen met wie je professioneel in contact bent. Het gaat niet aan om medewerkers van je faculteit te beschuldigen van discriminatie. Ik geloof er niets van dat dit de reden is dat je carrière tot nu toe zo’n matige progressie heeft laten zien.

In het oog springt je superieure gebrek aan inzicht in menselijke verhoudingen. Wanneer je mij in de eerste vijf minuten van ons gesprek al meteen vertelt dat je faculteit uit een verzameling verkapte racisten bestaat en dat bij rekruteringsbureaus incapabele zakkenvullers werken, dan begrijp je absoluut niets van solliciteren. Ik vraag mij zelfs af of je gezien dit geëtaleerde gebrek aan sociale vaardigheden überhaupt wel in te passen bent in een professionele engineeringomgeving. Het zou mij niets verbazen als je in je beroeps- en studieverleden een spoor van conflicten hebt achtergelaten.

Los van het gegeven dat je recht hebt op je eigen mening, is het buitengewoon onhandig dit soort opinies bij een eerste kennismaking (of überhaupt) te ventileren. Je maakt jezelf daar niet populair mee, kan ik je verzekeren.

De functies voor hts’ers die ik je heb toegestuurd, doe je af met de kwalificatie ‘dertien in een dozijn’ en ver onder je niveau. Ik vraag mij af of je enig realistisch inzicht hebt in je eigen professionele situatie. Je bent dertig jaar oud, je hebt zeven jaar geleden een bachelor gehaald en sindsdien een aantal kortdurende en uiteenlopende it-functies gehad, die in geen enkel opzicht aansluiten op de door jou geambieerde posities. De laatste twee jaar heb je zelfs compleet irrelevant werk gedaan op mbo-niveau. Als je op deze manier doorgaat, kun je een carrière in engineering wel op je buik schrijven.

Mijn advies aan jou: keer terug op de aarde! Behandel je medemens met respect. Zoek een bedrijf waar je jezelf kunt ontwikkelen. Stop ook met te pas en te onpas de racismekaart spelen. En ga eens praten met Bureau Wijland, dan krijg je misschien een meer gebalanceerde kijk op onze kleurrijke samenleving.