Anton_van_Rossum 01

Anton van Rossum

15 December 2017

R.R. vraagt:

Onlangs werd ik benaderd voor een dynamische functie bij een groot semiconductorbedrijf. Het is een functie waarin ik al mijn technische kennis kwijt kan en daarnaast een groot aantal andere skills verder kan ontwikkelen. Dat spreekt mij enorm aan. Tot op heden heb ik vooral ervaring opgedaan op kantoor en in laboratoria. Nu kan ik intensief in contact komen met klanten en veel internationaal reizen, binnen en buiten Europa. Naast mijn sociale skills zal de functie ook mijn organisatorische en commerciële vaardigheden danig op de proef stellen.

Na het eerste telefonisch interview was ik razend enthousiast. De daarop volgende persoonlijke gesprekken op kantoor waren zonder meer zeer positief. Met de hiring-manager klikte het zo goed dat het leek alsof ik al aangenomen was.

Het gesprek met de hr-directeur was ook goed, maar hij vroeg zich wel af hoe lang deze rol mij zou kunnen blijven boeien. Hij wilde weten wat ik over vijf jaar bereikt wilde hebben en welke ambities ik heb. Ik heb naar waarheid geantwoord dat ik dan wel een functie met meer verantwoordelijkheid zou willen hebben. Hij legde mij uit dat zwaardere rollen maar zelden beschikbaar komen in deze kleine Europese dependance van het bedrijf. Er is weinig verloop en bovendien zijn er dan veel gegadigden. De hr-directeur vertelde mij bovendien dat het bedrijf in het verleden slechte ervaringen heeft gehad met medewerkers die met de verkeerde verwachtingen en motivatie in dienst zijn getreden.

BCe24 save the date

Na enkele dagen kreeg ik de feedback op mijn sollicitatie. Tot mijn grote teleurstelling was het een afwijzing. Ik zou er onvoldoende in geslaagd zijn mijn motivatie voor de functie over te brengen. Ik begrijp hier helemaal niets van. Ik heb toch duidelijk gemaakt dat ik zeer enthousiast ben? Bovendien begrijp ik ook wel dat niet iedereen met ambitie een leidinggevende functie kan krijgen vanwege het geringe verloop. Wat kan ik nu nog doen om het bedrijf op andere gedachten te brengen?

De headhunter antwoordt:

Van sommige vragen bij een sollicitatiegesprek weet je zeker dat ze zullen komen. ‘Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?’ en ‘In welke functie zie je jezelf over vijf jaar?’ zijn daar twee van. Welke valkuilen liggen er op de loer bij de beantwoording van deze vragen?

De formulering kan je onbewust – en misschien ook onbedoeld – op het verkeerde been zetten. Waarom-vragen drukken je van nature in de verdediging. Ze kunnen de indruk geven alsof je jezelf moet verantwoorden. Maar het enige dat het bedrijf wil horen, is wat deze baan zo aantrekkelijk maakt dat je de moeite neemt om op gesprek te komen.

Voor zover ik heb begrepen, heb jij dat ook uitgebreid gedaan. Het klantcontact, je sociale, organisatorische en commerciële skills ontwikkelen: hier heb je zeker punten mee gescoord. Je persoonlijke motivatie voor de functie is duidelijk uit de verf gekomen. Je geschiktheid in technische zin eveneens – daarover geen discussie.

Met je persoonlijke ambitie heb je paradoxaal genoeg een verkeerde indruk achtergelaten. Ofschoon iedere hr-manager graag ambitieuze medewerkers wil, moet je je goed afvragen waarop je ambitie gericht moet zijn. In dit geval is dat een optimale invulling geven aan de rol waarvoor je op gesprek komt. Doordat je kennelijk resoluut de indruk hebt gegeven dat je over enkele jaren toch zeker een volgende stap wilt maken, is bij hr de twijfel ontstaan of je jezelf wel gedurende langere tijd wilt verbinden aan het bedrijf. Kortom: of je voldoende in de cultuur past.

Of het mogelijk is deze indruk weg te nemen, betwijfel ik, maar je kunt altijd de telefoon pakken en hr bellen. Mijn advies: wacht daar niet te lang mee.