René Raaijmakers
8 January 2008

Er is sinds het derde kwartaal van 2007 weinig vraag naar siliciumplakken. Gartner Dataquest verwacht dat dit nog een half jaar aanhoudt duren. Rampscenario’s voorziet de marktonderzoeker niet.

Gartners analist Takashi Ogawa houdt echter wel een slag om de arm. ‘Hoewel een sterke daling door de inzakkende economie in de Verenigde Staten onwaarschijnlijk is, doen waferfabrikanten er goed aan om hiermee wel rekening te houden om het zekere voor het onzekere te nemen’, aldus Ogawa.

Het totaal gebruikte oppervlak kaal silicium voor chipproductie groeide in 2006 nog met 20 procent volgens Semi’s Silicon Manufacturers Group. In de eerste helft van 2007 lag de groei van jaar tot jaar op 12 procent, maar in de afgelopen twee kwartalen zakte dit volgens Semi terug naar 8 procent. Dataquest houdt het er nu op dat de groei in het aantal vierkante meters silicium dat chipfabrikanten inkopen voor 2008 zal neerkomen op 8,4 procent.

Gartner stelde eerder zijn verwachtingen voor de omzetgroei in de chipmarkt voor 2008 (kant en klare chips, gemeten in euro’s) naar beneden bij van 8,2 procent naar 6,2 procent. Dit als gevolg van groeiende zorgen over de ontwikkelingen in de Amerikaanse economie. Daardoor is er minder vraag naar productieapparatuur voor IC’s en nemen de gemiddelde verkoopprijzen voor werkgeheugens (DRam’s) en flashgeheugens af. Minder kooplust bij eindgebruikers heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het afname van siliciumoppervlak.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

Ogawa ziet nog geen gevaar van een sterk dalende markt voor wafers met diameters van 200 mm, maar naar dat formaat stagneert de vraag. Zeker voor nog kleinere doorsnedes komen er nog maar weinig orders binnen.’Gartner verwacht dat dit nog tot het hele eerste kwartaal duurt.

Reden tot paniek is er niet. De voorraden chips lagen in het derde kwartaal van 2007 op een normaal niveau. Daarom verwacht Gartner dat de vraag in de tweede helft van dit jaar weer zal aantrekken. Alles bij elkaar leidt dat tot een groei van 8,4 procent, aldus het marktonderzoekbureau.

Wafers met doorsnedes van 300 mm zijn de drijvende kracht achter de groei. Dat maakt waferfabrikanten wel kwetsbaar volgens Ogawa. De vooruitgang in de bouw van 300 mm-chipfabrieken zal daarom direct impact hebben op de totale vraag naar silicium, aldus de analist. Het komende half jaar mag de industrie zijn adem inhouden en tellen welke partijen het lef hebben om de bouw van hun 300 mm-fabs door te zetten.