Pieter Edelman
27 June 2018

Het Amerikaanse Darpa-agentschap trekt de komende vier jaar honderd miljoen dollar uit voor twee programma’s om het ontwerpproces van chips en elektronica radicaal te versnellen. Het Idea-programma moet leiden tot technologie waarmee een hoogniveau-beschrijving van het gewenste gedrag automatisch omgezet kan worden in ic-, system-in-package- en pcb-ontwerpen. Het Posh-programma moet resulteren in een opensource ecosysteem van standaard bruikbaar chip-ip. Dat schrijft EE Times.

De twee programma’s zijn onderdeel van het grotere Electronics Resurgence Initiative dat de Amerikaanse overheid afgelopen jaar aankondigde. Hiervoor is de komende jaar in totaal 1,5 miljard dollar beschikbaar, en dat programma omvat ook architectuur, materialen en herconfigureerbaarheid. Idea en Posh zijn de eerste programma’s waarvoor details zijn vrijgegeven.

Het doel van Idea is om ic’s, sips en pcb’s met een druk op de knop te kunnen ontwerpen. Nu is dat een maandenlang handmatig proces waarbij ontwerpers componenten kiezen en integreren en aanvullende functionaliteit ontwikkelen. Het idee achter Idea is dat zij zich alleen nog gaan richten op wát er moet gebeuren, en het hóe overlaten aan de computer.

Posh wil het succes van opensource in de softwarewereld naar hardware brengen. Wie vandaag de dag een softwaretoepassing ontwerpt, kan een volledige stack met besturingssysteem en raamwerken van de plank pakken en zich concentreren op de applicatie zelf. Bij het ontwerpen van chips ontbreekt zo’n stack. Het programma wil dan ook gaan werken aan essentiële opensource hardwarecomponenten en de tools, standaarden en procedures om die te ontwikkelen en met elkaar te integreren.

BCe24 save the date
Bouwblokken