Paul van Gerven
20 October 2017

De kersverse voorzitter van universitair samenwerkingsverband Pieter Duisenberg VSNU weigert een petitie te tekenen die het nieuwe kabinet oproept meer te investeren in de wetenschap. Hij vindt dat op dit moment niet opportuun. Verschillende colleges van bestuur steunen de petitie wel.

De petitie, die deze week online werd gezet door UvA-hoogleraar Rens Bod, richt zich op het wetenschappelijk onderwijs en behoud van verwevenheid van onderwijs en onderzoek. In een ingezonden brief in NRC Handelsblad trekken Bod en collega’s echter ook fel van leer tegen de onderwerping van de wetenschap aan economische doelmatigheid. Het steekt hen dat het geld dat vrijkomt naar technische studies gaat. Maar ook de kwaliteit van deze opleidingen wordt uitgehold door rendementsdenken, stellen de initiatiefnemers.

De positie van Duisenberg in de kwestie is pikant. De afgelopen jaren maakte hij zich als kamerlid van de VVD juist sterk voor ‘kennis, kunde, kassa’. Hij was tevens uitermate kritisch over de dreigende studentenstops bij de tu’s.