Alexander Pil
19 April 2006

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben software ontwikkeld om een heupprothese nauwkeurig in beeld te brengen. De programmatuur herkent automatisch de verschillende structuren (corticaal bot, sponsachtig bot, botcement en implantaat) en analyseert deze data wiskundig. Het resultaat is informatie over het volume van het cement, het bot, de contactoppervlakken tussen de verschillende structuren van een prothese of over zones waar de cementlaag erg dun is.

Bijkomend voordeel is dat het nieuwe softwaregereedschap geschikt is om protheses in ontwikkeling te testen. Ook geeft het nieuwe inzichten in de interface tussen heupprothesen en cement. Op dit moment kan de programmatuur alleen overweg met plastic protheses, maar de researchers hopen de techniek verder te kunnen verfijnen zodat ze er ook metalen implantaten mee kunnen onderzoeken.

De prothesesoftware is ontwikkeld door de afdelingen Orthopedie en Radiologie van het academisch ziekenhuis van de VUB en de dienst Informatieverwerking van de VUB-faculteit Ingenieurswetenschappen.