Alexander_Pil_01

Alexander Pil is redacteur bij Bits&Chips.

22 May 2007

’Aken onderkent nog niet het belang van een regionale samenwerking‘, zei de Leuvense burgemeester Louis Tobback op het tiende verjaardagsfeestje van DSP Valley. En daar heeft hij wel een punt. De driehoek Eindhoven-Leuven-Aken lijkt namelijk uit balans. De inbreng van de Duitsers in het verbond doet in ieder geval zwaar onder voor die van de Belgen en de Nederlanders.

Dat komt onder meer doordat de band tussen Eindhoven en Leuven van oudsher al erg sterk is. De engineers en wetenschappers racen op en neer tussen deze technologiecentra. Van ASML naar Imec, van de KU Leuven naar de TU Eindhoven en ga zo maar door. DSP Valley en Imec hebben allebei een filiaal op de High Tech Campus. Philips/NXP, dat toch een motor is achter veel technische bedrijvigheid in de driehoek, zit natuurlijk in Eindhoven, maar heeft ook een stevige poot in het Leuvense.

Een rondje langs de velden maakt duidelijk dat Aken inderdaad een beetje een ondergeschoven kindje is. Eindhovenaren en Leuvenaren willen de Duitsers er wel graag bij hebben. Maar van concrete samenwerking zoals tussen de andere twee steden is het nog niet gekomen. Volgens sommigen komt dat doordat Aken zijn blik naar het oosten heeft gericht. Duitsland zelf is natuurlijk al een flinke markt. Waar heb je de Benelux dan nog voor nodig? Kwade tongen beweren dan ook dat Aken niet genegen zou zijn tot samenwerking.

Zelfs de taal zou een barrière zijn. Waar Eindhovenaren en Leuvenaren op dezelfde golflengte zitten, zouden de Duitsers eigenlijk alleen in het Duits willen communiceren en moeite hebben met Engels. Zelf heb ik een heel andere ervaring. Ik zocht contact met de Agit (Aachener Gesellschaft für Innovation und Technologietransfer), het regionale ontwikkelagentschap van Aken. Daar stond Thomas Fiedler me keurig te woord, in het Nederlands! Daar kan het dus niet aan liggen.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.

Fiedler verzekert me dat Aken zeer actief is in euregionale samenwerking. Zo hebben de burgemeesters van de drie steden een samenwerkingsverklaring getekend. Bovendien bestaat er een lopend verband tussen Aken, Hasselt, Heerlen, Luik en Maastricht op het gebied van onder meer wetenschap en economie.

Aken realiseert zich dat het te klein is om de wedstrijd met andere Europese kenniscentra te winnen. Samen met de regio Helsinki-Tallinn is het aangesloten bij Crossworks, een EU-project om grensoverschrijdende samenwerkingen te stimuleren. Er is contact met Singapore en de regio rond Toronto om ervaringen uit te wisselen.

Het staat buiten kijf dat Aken genoeg te bieden heeft voor de bedrijven en kennisinstellingen in Eindhoven en Leuven. De Duitsers zijn sterk in medische systemen, automotive en biotechnologie. Dat sluit prima aan bij onze expertise. Er bestaan dan ook nauwe banden met het ATC in Eindhoven en Flanders‘ Drive in Lommel.

Maar er is meer. Aken heeft met de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) een groot opleidingsinstituut waar zo‘n 30 duizend studenten onderwijs genieten. De drieduizend afstudeerders die de RWTH ieder jaar aflevert, vormen een groot potentieel aan arbeidskrachten. Met het Forschungszentrum Jülich heeft de stad ook nog eens een gerenommeerde researchinstelling in de buurt.

Philips heeft al jaren een lab in Aken waar inmiddels zo‘n driehonderd wetenschappers onderzoek doen. Maar ook bedrijven als Aixtron (machinebouw), Axxteq (automotive), Bosch, Brunel, Ericsson, Heusch Bösefeldt (automotive), Procom (industriële automatisering), Siemens en Synopsys hebben hun vestiging daar. Het vermelden waard is ook Regina, een samenwerkingsverband van zo‘n honderd voornamelijk kleine en middelgrote IT-bedrijven.

Wat toch vooral blijft hangen, is dat Aken een grote onbekende is. Het is onontgonnen gebied voor veel van de bedrijven uit Eindhoven en Leuven. De wens is er wel om meer en beter te gaan samenwerken. Van beide kanten. We moeten met z‘n allen alleen nog even een drempeltje over. Wie begint?