Paul van Gerven
18 February 2008

Toshiba trekt de stekker uit het HD DVD-project. Dat melden de Japanse zender NHK en persbureau Reuters op basis van niet bij naam genoemde bronnen. De doodsteek zou zijn uitgedeeld door de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart, die aankondigde HD DVD de komende maanden te gaan uitfaseren. Toshiba wilde niet officieel reageren, maar de verwachting is dat de elektronicamaker later deze week zijn verlies neemt. Het gaat om honderden miljoenen dollars aan ontwikkelgeld.

Philips_Blu ray disk
Blu-ray trekt aan het langste eind: Toshiba zou op het punt staan HD DVD te laten vallen.

Het HD DVD-formaat begon te wankelen toen filmstudio Warner Bros. zich in januari achter Blu-ray schaarde. Tot dan toe hadden de Amerikanen zich ’formaatagnostisch‘ opgesteld. In de media verscheen vervolgens de ene necrologie na de andere, gevoed door uitspraken van analisten en andere industry watchers. Het wanhoopsoffensief dat Toshiba inzette, mocht niet baten. Consumenten lieten zich niet verleiden door sterk in prijs verlaagde HD DVD-spelers.

Videotheekgigant Blockbuster en meer recent Wal-Mart trokken hun conclusies en kondigden aan de verhuur respectievelijk verkoop van HD DVD te staken. Zij grepen de negatieve berichtgeving aan om de formaatoorlog te beëindigen. Volgens een breed gedragen gevoel keken consumenten de kat uit de boom alvorens over te gaan tot de aanschaf van een HD-speler. De strijd tussen Sony en Toshiba stond zodoende de acceptatie en populariteit van HD-media in de weg.