Wim_Hendrikse

Wim Hendriksen is lector bij Fontys Hogeschool ICT.

31 January 2012

Het gemiddelde opleidingsniveau van de afgestudeerden in Nederland zal de komende jaren dalen. Niet omdat onze studenten significant stommer worden, maar omdat financiële prikkels de verkeerde kant op werken.

Wat is er aan de hand? Ik zie dat studenten geen risico‘s meer willen accepteren om studievertraging op te lopen. Ik heb weinig medelijden met bestuursleden van zuipstudentenverenigingen, maar ik heb wel de smoor in als studenten geen programma voor excellentie meer durven te volgen dat hun door de school wordt aangeboden. Ze zouden dan misschien iets langer over hun studie kunnen doen, waar een fikse collegegeldboete op kan volgen. Al weten de docenten dat de studenten het kunnen, toch wijzen deze het aanbod af, omdat de echt goeien vaak te bescheiden zijn om te denken dat ze het waar kunnen maken. Zij verlaten het hbo dus met een lager kennisniveau dan nu het geval is.

Gelukkig is de herrie over exorbitant hoge collegegelden voor hbo-bachelors die willen doorstuderen voor een universitaire masteropleiding redelijk goed afgelopen, dus alleen de angst voor de langstudeerregeling kan deze studenten nog demotiveren. Het feit dat de studiefinanciering stopt, zal wel leiden tot meer academische en hbo-bachelors die niet doorstuderen voor een masterdiploma. Dus u kunt meer bachelors en minder masters op de arbeidsmarkt verwachten. Het onderzoeksbeleid heeft verder tot gevolg dat universiteiten nu al minder promovendi aannemen. Dat betekent op termijn minder gepromoveerden die op de arbeidsmarkt komen.

Het landschap van de starters op de arbeidsmarkt gaat de komende jaren dus drastisch veranderen. Ik gok tientallen procenten minder gepromoveerden, tientallen procenten minder afgestudeerde academici, maar wel meer hbo‘ers en mts‘ers. En dat met dezelfde slimme studenten. We leren de jonge generatie dat het beter is om onder je niveau te presteren dan zo hoog mogelijk te mikken en zo ver mogelijk te schoppen. We leren ze dat het veiliger is om binnen de afgesproken tijd te blijven in plaats van zo goed mogelijk te presteren. We leren ze om risico‘s te mijden.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

Kortom: we krijgen een generatie die minder gaat presteren dan ze zou kunnen. Dat zijn pikdonkere wolken boven onze hightechindustrie. En dat terwijl we daar alle zeilen bij moeten zetten en alle creativiteit, kennis en kunde moeten mobiliseren om onze voorsprong vast te houden.

Gelukkig is het niet overal pikdonker; hier en daar schijnt zelfs de zon. Even een korte rekenpartij: Het Fontys-jaarverslag geeft aan dat de school 339 miljoen euro uitgeeft om veertigduizend hbo-studenten op te leiden. Dus er is 8400 euro bruto = 5250 euro netto = negentig docentuur netto per student per jaar beschikbaar voor zijn of haar opleiding. Voor dit bedrag zet de school een degelijk en aantrekkelijk curriculum neer dat naadloos aansluit bij de veeleisende beroepspraktijk. Hopen we. De studenten moeten kunnen rekenen op één docent per twintig van hen.

Al die acties om bètaopleidingen te populariseren in de afgelopen jaren beginnen eindelijk hun vruchten af te werpen: bij Fontys mochten we dit studiejaar tweehonderd extra studenten inschrijven voor de ICT-opleiding. Zelfs het aantal studenten voor de wat hardere studielijnen als software-engineering en technologie groeit. Dat betekent wel dat we nu tien docenten informatica te kort komen. De vacatures zijn er, maar het valt nog niet mee om die in te vullen.

Dus hier volgt een klein reclameblokje: als je het leuk vindt om jonge mensen enthousiast uit te leggen wat ze moeten begrijpen van informatica, is dan een carrière in het hoger onderwijs niks voor u? Goede docenten zijn op dit moment misschien wel belangrijker voor onze toekomst dan designers van mooie producten. Het alternatief, een numerus fixus voor techniekopleidingen, is toch echt het beroerdste horrorscenario dat je kunt bedenken. Tom Cruise koos er aan het eind van Top Gun ook voor om docent te worden op de school voor gevechtspiloten.