Henne_van_Heeren

Henne van Heeren is directeur-eigenaar van Enablingmnt.

14 October 2016

Consumenten kopen een product op basis van beleving, niet op basis van technische specificaties. Het juiste logo en de content zijn belangrijker dan de techniek erachter. En dat vind ik jammer. Maak eens zo’n mobiele telefoon open en bewonder de inventiviteit waarmee al die onderdelen in zo’n kleine ruimte een plek hebben gekregen. Als leek op het gebied van elektronica blijf ik mij verbazen hoe informatie wordt vertaald in kleine afwijkingen van een elektromagnetische golf waaruit aan de andere zijde van de aarde foto’s, muziekstukken of teksten foutloos weer worden samengesteld.

Goede techniek is niet te onderscheiden van tovenarij, heeft ooit iemand gezegd, en ik kan dat alleen maar beamen. Maar techniek op zichzelf wordt niet gewaardeerd; de content, daar gaat het om. Dat is ook de reden dat veel technologiebedrijven zich aan het terugtrekken zijn uit de consumentenelektronica. Geen droog brood te verdienen aan die enorme investeringen om het nog iets kleiner, sneller of nauwkeuriger te krijgen. Wat was het laatste consumentenproduct dat om zijn superieure techniek werd verkocht?

Jammer voor techneuten zoals ik. Als beroepsgroep worden we steeds populairder, er worden zelfs televisieprogramma’s aan ons gewijd en de jeugd wordt aangemoedigd techniek te gaan studeren. Maar de waardering is er niet om onze technische vaardigheden maar om de vermeende waarde voor de economie. Start-up moet je zijn of, de nieuwste trend, een bedrijf dat fabricage terughaalt naar Nederland. Economische waarde moet eruit komen. En wel direct.

Waar moeten wij knutselaars dan heen? Wie waardeert onze technologie? Is er nog een groot marktsegment waar technische mensen aankoopbeslissingen nemen en waar techniek er ook als techniek uit mag zien? Natuurlijk is die er: de gezondheidszorg. Die markt groeit nog steeds en heeft steeds ingewikkelder technologie nodig.

Techwatch Books: ASML Architects

In die sector geen wazige verhalen en vorm die belangrijker is dan inhoud. Met de nieuwste technologie diagnoses stellen, snijden en gecompliceerde medicijnen voorschrijven. Hoe ingewikkelder de techniek erachter, hoe gelukkiger de dokter wordt. En hopelijk ook de patiënt.

Niks een scanner met een Apple-logo erop, niks doktoren die beter gaan werken door samenwerking, schaalvergroting of gebruik van best practices. Knoppen, lichtjes, stekkertjes: daar draait het om. Daarom zijn echte technologiebedrijven als IBM, Siemens en Philips allemaal naar de gezondheidszorg aan het opschuiven. En dat zullen we weten: in de toekomst is er geen huis zonder point-of-care-instrumenten, geen bed zonder sensoren en kabeltjes en krijgen we de ingewikkeldste medicijnen, speciaal ontwikkeld voor ons unieke dna.

Zelfs sporten doe je niet meer zonder een berg aan randapparatuur. Want ook hier draait het nog ouderwets om wie de grootste, mooiste en nieuwste techniek heeft. Een echte jongetjeswereld! En als ik dan oud en ziek geworden ben, bepleisterd met sensoren, groggy van de medicijnen en wankelend onder de hightech implantaten, kan ik nog steeds genieten van de technologie.

Met deze optimistische noot besluit ik mijn columns voor dit blad. In het verleden heb ik gemopperd over politici die onmogelijke eisen stellen zonder zich te realiseren wat dat in werkelijkheid betekent voor het veld. Over grijpgrage wetenschappers en industriëlen die alles beloven als ze het subsidiegeld maar krijgen. Over ambtenaren die meegaan in de bedenkelijke constructies van wetenschappers en industriëlen om te verhullen dat deze hun onmogelijke targets niet hebben gehaald.

Ik beklaagde me ook over het eeuwig sparen van de kool en de geit, waardoor elke euro subsidie over zo veel hebberige handjes verdeeld wordt dat uiteindelijk niemand genoeg krijgt om echt iets te bereiken. Over het verdwijnen van subsidiegelden in de zakken van adviseurs en notoire subsidieslurpers, die om mij onbegrijpelijke redenen in elk project moeten zitten.

Maar uiteindelijk zijn we wel mooi een van de innovatiefste landen ter wereld, met een hele nieuwe rits hightechbedrijven.

Interesse om Henne op te volgen als columnist? Neem contact op met Paul van Gerven.