Jaco_Friedrich

Jaco Friedrich is softskillstrainer bij The High Tech Institute.

23 June 2017

Een afdelingsmanager vraagt:

Naar wat ik uit mijn omgeving verneem, doe ik mijn werk uitstekend. Toch heb ik het gevoel dat ik regelmatig steken laat vallen. Hoe kan ik optimaal functioneren en samenwerken? En welke principes kan ik als leidinggevende doorgeven aan mijn mensen?

De communicatietrainer antwoordt:

Om optimaal te functioneren, is het nodig om inzicht te hebben in de drie basisprincipes die vormend zijn voor elke situatie en vervolgens daarnaar te handelen. Het eerste basisprincipe is tijdelijkheid: alles verandert voortdurend en niks is blijvend. De werkelijkheid die je ervaart, bestaat uit een aaneenschakeling van snapshots van een momentane situatie die aaneengesloten lijkt. Het tweede basisprincipe is onderlinge afhankelijkheid: niks bestaat onafhankelijk van iets anders. Alles, tot in het kleinste detail, is onderling verbonden middels oorzaak-gevolgrelaties. Het derde basisprincipe is veelheid: elke situatie is het resultaat van een heleboel verschillende oorzaak-gevolgrelaties en condities.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Wat betekent dit nou concreet? Om niet te fixeren op iets dat toch weer gaat veranderen, is het belangrijk om in het moment te acteren. Houd niet vast aan verwachtingen of angsten over wat er moet of zou kunnen gebeuren. Om alle onderlinge afhankelijkheden te zien, is het belangrijk om niet solo te werken, maar samen. En probeer zo veel mogelijk aspecten van een situatie in ogenschouw te nemen alvorens te beslissen.

Dit alles leidt tot zes werkprincipes. Een: neem niks aan, maar check, check, check. Wat je denkt dat iemand nodig heeft en wat die ander echt wil, kunnen twee heel verschillende dingen zijn. Beter is het om het gewoon te vragen. Wanneer je zegt ‘ik dacht dat …’, zit je al fout.

Twee: werk samen. Vertrouw anderen, maar check wel of hun acties kloppen. Ken de kwaliteiten én valkuilen van jezelf en van anderen. Hoe eerlijker je hierover bent, hoe beter. Zo kun je van elkaar leren.

Drie: communiceer. Acties hebben consequenties en alles verandert voortdurend. Breng en houd mensen op de hoogte van veranderingen. Dit werkt altijd beter per telefoon dan per sms of mail. Hierbij ben je niet alleen verantwoordelijk voor wat je communiceert, maar ook voor wat de ander hoort. Het gaat om het resultaat.

Vier: neem volledige verantwoordelijkheid. Probeer het overall overzicht te hebben. Tegelijkertijd is het nodig in detail te gaan om dingen af te ronden. Wees altijd nieuwsgierig, bemoei je met anderen en stel vragen.

Vijf: do not conceptualize, visualize. Visualiseer elke stap. Van begin tot eind en terug. Zie het voor je, mét detail. Dit is sneller en completer dan erover nadenken.

Zes: wees dienstbaar. Neem jezelf nooit te serieus. Houd de humor erin. Neem voldoende rust. Wanneer je haast hebt, vertraag. Hierdoor werken je hersens beter. Probeer niet te oordelen, maar zorg te hebben voor de ander.

Dit alles lukt het best met toewijding voor je taak, waarbij je je niet te veel laat afleiden. Houd ongeveer een kwart van je aandacht gericht op je werk. Met nog een kwart van je aandacht houd je dit in de gaten en breng je je focus weer terug naar waar je mee bezig was wanneer je wordt afgeleid. De andere helft van je bewustzijn ontspant en is ‘spacious’, open voor wat komen gaat. Als je dit toepast, gaat alles beter. Succes!