Derk Jan_de_Grood

Derk-Jan de Grood

1 November 2013

Hoeveel wordt er nu werkelijk agile gewerkt? Als ik een schatting zou moeten maken, denk ik dat meer dan een derde van de projecten tegenwoordig deze aanpak volgt. Voor veel organisaties is agile ontwikkeling nog een ver-van-mijn-bedshow. Scrum is nog steeds in opkomst en zet nog steeds vele testprofessionals aan het denken. Wat verandert er straks allemaal? Welke skills heb ik straks nodig? En wat is de rol van testen? Heeft mijn testafdeling straks nog wel bestaansrecht?

In mijn beleving relevante vragen, waar iedere proactieve, serieuze tester over na zou moeten denken. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Begin september volgde ik de Certified Agile Tester (Cat)-training in Potsdam. Toen ik aan mijn team uitlegde dat ik hiervoor een week weg was, ontstond er een gesprek over agile. ’Denk je werkelijk dat dat toekomst heeft?‘, vroeg een van de testers. ’Is dit iets waar we rekening mee moeten houden? Ik houd me daar eigenlijk niet zo mee bezig.‘ We spraken af dat ik hem bij terugkomst een debriefing zou geven over de training en het fenomeen agile testen. Want zijn interesse was wel degelijk gewekt.

Morgen ga ik met hem een kop koffie drinken, zodat ik nog even tijd heb om mijn ervaringen op een rijtje te zetten. De training duurde vier dagen, afgesloten met een uitgebreid praktijk- en theorie-examen op de vijfde dag. Voor het examen was ‘s avonds studeren toch wel een aanbeveling. Dat maakte het een intensieve week. Eerlijk gezegd, beviel me dat wel, weer eens een training volgen waar je echt je schouders onder moet zetten. Daar steek je veel van op en het geeft aanzienlijk meer voldoening dan een cursus waar de lunch het hoogtepunt is.

De training richt zich op testen in agile context. Basiskennis van testen is verondersteld, dus verwacht niet te leren hoe je de verschillende testontwerptechnieken moet toepassen. De focus ligt op het opzetten en uitvoeren van een Scrum-project. Aan de hand van praktijkopdrachten doe je ervaring op met typische agile technieken, zoals backlog, Sprint Zero, planningpoker, retrospective en daily stand-up. De legocase geniet ondertussen grote bekendheid en elke deelnemer wil graag aan de slag om samen met zijn team een stad van speelgoedsteentjes te bouwen.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

Certified Agile Tester onderscheidt zich van bijvoorbeeld Certified Scrummaster door de focus op het testen. Cat geeft inzicht in hoe je als tester waarde kunt toevoegen aan het ontwikkelproces, legt uit hoe je je rol kunt invullen en waar je knelpunten zitten. In de dagelijkse praktijkoefeningen leer je operationeel mee te draaien als tester. Je voert tests uit, onderhoudt het Scrum-bord en beheert je bevindingen. Je leert voorkomen dat je te lang doorgaat met een test en daardoor niet op tijd klaar bent met de overige backlogitems. Gedurende de vier dagen is er ook aandacht voor de teststrategie: hoe zet je een testproject op, wat is daarvoor nodig, welke tests doe je in de sprint, welke daarbuiten?

Alle onderwerpen komen samen op de vijfde dag. Het theorie-examen bestaat uit situationele vragen, die dwingen om de syllabus serieus te bestuderen. Het praktijkexamen vond ik fantastisch. In tweeënhalf uur dien je een geheel testtraject te doorlopen. Niet alleen krijg je hierbij de opdracht om de strategie op te stellen en toe te lichten, maar je voert ook echt tests uit (laptop meenemen dus). Je wordt beoordeeld op de kwaliteit van je testlog, de fouten die je vindt, de testontwerptechnieken die je toepast en of je het proces beheerst en overziet.

Deze kennis en ervaring is naar mijn mening van onschatbare waarde; er zijn immers nog steeds veel organisaties en teams die de overstap naar agile nog moeten maken. Die hebben behoefte aan mensen die hun managers, hun teamgenoten en collega-testers kunnen uitleggen en voordoen hoe agile testen in zijn werk gaat.