Pieter Edelman
14 January 2008

Marktonderzoeker Abi Research heeft zijn verwachtingen voor de ontwikkeling van de Near Field Communication-markt (NFC) naar beneden bijgesteld, maar denkt nog steeds aan een aanzienlijke groei de komende jaren. Afgelopen jaar nam de markt voor contactloze kleine betalingen wereldwijd toe met 15 procent, naar meer dan 136 miljoen euro. In 2013 komt dat uit op meer dan 550 miljoen.

Het afgelopen jaar kwam de groei vooral uit contactloze bankkaarten. De technologie staat ook gepland voor integratie met mobiele telefoons, zodat gebruikers hiermee kunnen betalen. In 2007 kwam dit nog niet goed van de grond. Ook in het begin van 2008 is het aanbod aan NFC-uitgeruste mobieltjes beperkt. Volgens de marktonderzoeker staat nu echter niks de uitrol van NFC in de weg.

Door de vertragingen gingen er vorig jaar niet 1,1 miljoen NFC-toestellen over de toonbank, maar slechts 650 duizend. Dit jaar zullen dat er 6,5 miljoen zijn, in plaats van de eerder verwachte 9,8 miljoen. ’Maar gezien de kracht en interesse voor NFC onder mobiele-telefonieaanbieders blijft onze langetermijnverwachting onveranderd‘, zegt Jonathan Collins van Abi Research.

Het openbaar vervoer levert een belangrijke bijdrage aan de opmars van NFC. In 2007 nam de uitrol van NFC-gebaseerde ov-toegangssystemen wereldwijd toe. De bulk zal echter gaan zitten in betalingssystemen via kaarten en mobieltjes, verwacht de marktvorser. Europa nam het afgelopen jaar de eerste stappen naar betaalsystemen op basis van NFC. In Londen ging een grootschalig project van start dat de contactloze betaalkaarten integreert in het EMV-smartcardsysteem.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for 2 February, 4PM.