Alexander Pil
12 December 2008

Philips moet zijn inkomstenverwachtingen voor dit jaar fors naar beneden bijstellen en gaat maatregelen nemen om nog eens 110 miljoen euro extra te besparen in het vierde kwartaal. Bovendien schrijft het concern versneld 1,1 miljard euro af van zijn belangen in NXP en LG Display. Consumentenelektronica en Verlichting, twee van de drie Philips-poten, krijgen het zwaar te verduren nu de consument de hand op de knip houdt.

Eerder werd al bekend dat ook de Healthcare-tak terugvalt. Voor deze business verwacht Philips in het vierde kwartaal een omzet tussen de 2,25 en 2,35 miljard euro. Consumer Lifestyle moet tussen de 2,8 en 3,0 miljard binnenhalen, Lighting zo‘n 1,83 miljard. Met de extra 110 miljoen euro komen de totale besparingen in het vierde kwartaal uit op 340 miljoen euro. De doelstelling om in 2010 het bedrijfsresultaat te verdubbelen, zal ook niet worden gehaald, vreest Philips.

Philips_Ambilight
Philips is de koppositie op de Nederlandse markt voor platte tv‘s kwijtgeraakt aan Samsung.

Philips‘ besparingsplan resulteert in ontslagen in Drachten en Turnhout. Bij de scheerapparatenfabriek in Friesland verdwijnen 116 arbeidsplaatsen. Het Eindhovense bedrijf zet een streep door bijna honderd productiebanen. De rest schrapt het bij ondersteunende diensten. Deze zomer gingen er ook al 48 banen verloren. In totaal werken er vijftienhonderd mensen bij de Friese vestiging. Vanaf eind november ligt de productie al stil. Het is gebruikelijk dat Philips in Drachten de fabricage aan het einde van het jaar terugschroeft om de voorraden af te stemmen op de vraag. De duur van de luwte – zes weken – is echter wel langer dan normaal.

Bij Philips Innovative Applications in Turnhout verdwijnen 264 arbeidsplaatsen. Het gaat om 168 arbeiders, 51 kaderleden en 45 bedienden. De ontslagen komen boven op de 165 tijdelijke contracten die de Philips-vestiging onlangs beëindigde. Het afgelopen jaar was het aantal werknemers op natuurlijke wijze al met meer dan driehonderd gedaald. Op dit moment werken er nog 2150 mensen in Turnhout.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.

Philips worstelt ook nog steeds met zijn verlieslijdende televisietak. Het verkoopt steeds minder tv‘s. In Nederland is het zelfs voorbijgestreefd door Samsung. Van de platte televisies die in oktober over de Nederlandse toonbanken gingen, was 29 procent afkomstig uit Korea. De Eindhovenaren kwamen niet verder dan ongeveer 23 procent. Wereldwijd had Philips in het derde kwartaal een lcd-marktaandeel van slechts 7 procent, tegen 9,6 procent in dezelfde periode vorig jaar. Om aan te sluiten op de dalende vraag heeft Philips de assemblagelijn in het Mexicaanse Juarez afgestoten, bij de productiefaciliteit in het Franse Dreux schrapt het driehonderd arbeidsplaatsen en in het Hongaarse Székesfehérvár gaan vijfhonderd banen verloren. Philips richt zich nu op het duurdere segment om zo de winst van de resterende tv-activiteiten op te krikken.