Pieter Edelman
17 March 2011

FPGA-maker Xilinx heeft zijn ISE-ontwerpsuite geüpdatet. Versie 13 moet productiviteitsverbeteringen voor Soc-ontwerpteams met zich mee moet brengen en een stap zetten op weg naar plug-and-play IP-blokken. De omgeving is bedoeld voor ontwikkelen met de Spartan-6- en Virtex-6- en -7-FPGA‘s van het bedrijf.

Volgens Xilinx kunnen ontwerpteams simulaties in sommige gevallen terugbrengen van uren naar minuten. Met realtime simulatie kunnen verificatie-engineers vervolgens blokken testen terwijl het deel van het design dat nog in ontwikkeling is in de simulator draait, waardoor de verificatie een stuk sneller gaat. ISE 13 omvat ook een model van de Axi4-bus dat optioneel aan de testbenches is toe te voegen om stimuli te sturen en interconnectlogica van derden te verifiëren.

De nieuwe ontwikkelmethodologie in ISE 13 maakt het voor teams makkelijker om parallel aan verschillende onderdelen van het ontwerp te werken. De feature bouwt voort op de Design Preservation-capaciteiten in ISE 12. Zo is het in versie 13 mogelijk om afgeronde delen van het ontwerp te vergrendelen zonder op de rest van het ontwikkelteam te wachten. In deze feature zijn optimalisaties verwerkt zoals intelligente clock-gating, wat kan resulteren in een dertig procent lager dynamisch verbruik, en hulp bij een snellere timing-closure en timingbehoud voor de rest van het ontwerp.

Via een configuratieoptie in de Axi-interconnect is het in ISE 13 mogelijk om vijftig procent reductie in siliciumgebruik te halen met losjes verbonden Axi4-schakelingen. Als juist hoge prestaties vereist zijn voor Axi4, kunnen klanten een twintig procent hogere systeembandbreedte configureren voor interconnect- en geheugeninterfaces.

Bits&Chips event sponsor registration

Met de nieuwe IP-XAct-gebaseerde IP-packager kunnen leden van het Xilinx Alliance Program hun IP zo verpakken dat het eenvoudig benaderd kan worden via de Core Generator-database. In ISE Design Suite 13 zijn er vijftig IP-cores die IP-XAct ondersteunen. Binnen een jaar moeten al Xilinx‘ cores over deze ondersteuning beschikken.

Ook is een nieuwe high assurance-versie van de Microblaze-processor meegeleverd in ISE 13. Deze biedt geheugenbescherming en de mogelijkheid om meerdere processoren redundant naast elkaar te laten draaien. Als laatste beschikt versie 13 over een nieuwe documentatienavigator. Deze losse tool is te downloaden van de Xilinx-website.

ISE Design Suite 13 is per direct beschikbaar voor prijzen vanaf 2995 dollar. Een evaluatieversie voor dertig dagen is gratis te downloaden.