Pieter Edelman
1 February 2007

Xilinx-CEO Wim Roelandts zegt in een interview met EE Times dat hij op den duur nog drie businessmodellen in de halfgeleiderindustrie ziet overblijven: Intel, geheugen en fabless. De Belg wijst op het ’weergaloze succes‘ van het fabless/foundrymodel. In zijn visie zullen alleen Intel en geheugenfabrikanten hun eigen productielijnen houden.

Voor de IC-markt als geheel voorziet Roelandts in een groei van 10 procent, plus of min een beetje. Voor zijn eigen FPGA-bedrijf ziet hij ook goed nieuws. ’We zien veel designactiviteit. De markt beweegt naar een nieuwe fase, die sommige mensen de triple play-fase noemen.‘ Hij refereert hier aan een mogelijke trend om stem- en dataverkeer met andere technologieën te integreren.

’Dat drijft de behoefte op voor logica-, connectiviteit-, verwerking- en DSP-oplossingen. Programmeerbare logica is daar ideaal voor omdat de verschillende domeinen met verschillende snelheden evolueren. FGPA‘s kunnen de discrepanties daarin goed opvangen‘, brengt hij in herinnering.

Wim_Roelandts
Volgens Wim Roelandts houden slechts enkele halfgeleiderproducenten een eigen fab.