Pieter Edelman
13 December 2011

Xilinx is begonnen met het leveren van zijn Zynq-platform aan klanten, de FPGA/microprocessor-hybride waar de industrie het afgelopen jaar reikhalzend naar heeft uitgekeken. De chip koppelt een dualcore Arm Cortex-A9-processor aan 28-nm-FPGA-hardware, met een gedeeld werkgeheugen. De FPGA-logica staat onder controle van de processor, waardoor het platform wordt gezien als een CPU met dedicated hardwareversnellers. Voor het implementeren van de software en de componenten in hardware zijn verschillende toolketens en experts nodig. Wel ondersteunt Xilinx met zijn tools de interactie tussen de hardwareversnellers en de software.

De eerste reeks in de Zynq-familie is de 7000-serie met vier devices. De processorcore hierin is identiek, maar de meegeleverde FPGA verschilt. Twee exemplaren zijn gebaseerd op de low-end Artix-lijn, twee op de mid-range Kintex-familie.

In oktober maakte ook concurrent Altera bekend aan een hybride architectuur met Arm-processor te werken. Het bedrijf beschouwt de FPGA en de processor echter als componenten die zowel geïntegreerd als los van elkaar geprogrammeerd kunnen worden, terwijl Xilinx zijn Zynq primair ziet als een processor die waar nodig FPGA-logica aanroept.