Nieke Roos
13 November 2017

De Amerikaanse specialist in bewegingssensoren Mcube neemt Xsens over van On Semiconductor. Deze halfgeleiderfabrikant kreeg de UT-spinoff eind 2015 in handen met de overname van Fairchild, dat de Enschedese club anderhalf jaar eerder had gekocht. De complementaire 3d-motiontrackingtechnologie uit Twente opent voor Mcube nieuwe mogelijkheden in de ‘internet of moving things-markt’. Xsens wordt een standalone businessunit van het bedrijf uit San Jose, met behoud van eigen naam en thuisbasis in Enschede.

Mcube combineert een mems-accelerometer en een signaalverwerkende asic in één cmos-chip. Naar eigen zeggen is het tot op heden de enige die een dergelijke monolithische oplossing naar massaproductie heeft weten te brengen. De bewegingssensoren zijn kleiner, sneller en zuiniger dan concurrerende multichipmodules, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor draagbare (medische) apparaatjes. Het bedrijf claimt er al driehonderd miljoen van te hebben verkocht aan fabrikanten van smartphones, tablets, wearables en andere iot-devices.

Xsens

Xsens heeft een reeks sensorfusie- en motiontrackingalgoritmes ontwikkeld om meetgegevens van bewegingssensoren om te zetten in applicatiedata. In verschillende Hollywood-blockbusters zijn computeranimaties te zien die zijn gemaakt met de technologie uit Enschede. Daarnaast maken autofabrikanten zoals Daimler er gebruik van om de ergonomie van hun wagens te verbeteren. De producten van de UT-spinoff zijn bovendien te vinden in autonome voertuigen, drones, robots en smart farming.

Samen willen Mcube en Xsens geïntegreerde oplossingen gaan leveren die klanten weghouden bij de complexiteit van mems-sensoren, zodat ze sneller motiontoepassingen kunnen ontwikkelen. Als toepassingsgebieden noemen ze autonome voertuigen, consumentenelektronica, entertainment, industrie, medisch en sportwetenschap. Daarbij coördineren ze hun marketing en sales in Azië, Europa en Noord-Amerika.

 advertorial 
Microchip Single Pair Ethernet

Bringing Ethernet to the Edge of Industrial Networks

Microchip has introduced new industrial-grade Single Pair Ethernet devices that implement the 10BASE-T1S and 100BASE-T1 physical layer. These products bring Ethernet all the way to the edge of industrial networks. Read more about Microchip’s Single Pair Ethernet.